A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) előtt elégetett szalmabálával tiltakozott csütörtökön a Jobbik az oroszlányi Vértesi Erőmű (VÉRT) helyére tervezett szalmatüzelésű erőmű megépítése ellen. A Jobbik felháborítónak tartja, hogy az MFB továbbra sem adja ki tervezett beruházás dokumentumait, ezért bírósághoz fordulnak – hangzott el.

A résztvevő jobbikos politikusok emlékeztettek rá, hogy a VÉRT-tel együtt üzemelő szénbányát 2012 végén, magát az erőművet pedig 2014 végén várhatóan bezárják. A helyi önkormányzat által is támogatott terv szerint a jelenlegi szénnel működő erőmű helyén a BHD Erőmű Zrt. építene egy szalmatüzelésű erőművet 40 milliárd forintos beruházás keretében. Csakhogy a beruházás 80 százalékát – 32 milliárd forintot – az MFB adna állami forrásból hitel formájában. Vagyis a Jobbik álláspontja szerint az állam vállalná a kockázatot, a magánbefektető pedig “vinné az esetleges profitot.”

Kiemelték: már 2010-ben az MFB-hez fordultak annak érdekében, hogy láthassák a tervezett beruházás megtérülési számításait, a hitelszerződést és a beruházási terveket, azonban ezt banktitokra való hivatkozással megtagadta az MFB. A Jobbik ezután az ombudsmanhoz fordult, aki megállapította, hogy a kért iratok közérdekű adatnak minősülnek, azonban az MFB ezután sem adta ki az iratokat a Jobbik kérésére. Éppen ezért az ellenzéki párt a bírósághoz fordul a dokumentumok megismerése érdekében – hangzott el a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Kepli Lajos elmondta azt is: azért sem támogatják a szalmatüzelésű erőmű megépítését, mert a szalma égésénél könnyen keletkezik rákkeltő dioxin. A Jobbik ehelyett azt szeretné, ha a meglévő szénbányára alapozva egy hatékonyabb és környezetkímélőbb ügynevezett tisztaszén technológiával üzemelő erőmű üzemelne tovább a VÉRT helyén.

Vágó Sebestyén hozzátette: felháborítónak tartják, hogy a “Fidesz által a választások után lefejezett és saját embereivel feltöltött MFB annak a BDH-nak asszisztál ebben az ügyben, amelynek egyik tulajdonosa – Hujber Ottó – Kapolyi László volt MSZP-s képviselő régi barátja.”

jobbik.hu