Április utolsó hétvégén tartotta évente esedékes küldöttgyűlését a Magyarok Világszövetsége, erre az alkalomra időzítették a Magyar Nemzetért érdemérmek átadását.

A rendezvényt telt ház előtt tartották, sokan az előtérben, kivetítőn követték az eseményt. Dr. Hegedűs Loránt posztumusz, Rácz Sándor és Szaniszló Ferenc kitüntetésének átadásakor a jelenlevők hosszantartó, álló vastapssal fejezték ki elismerésüket – írja az MVSZ Sajtószolgálat beszámolójában.

Az Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség fennállásának 20. évfordulóján a Hűség 1956-hoz Érdemkeresztet adományozta Rácz Sándor és Patrubány Miklós részére.

A kitüntetések átadását követően Atilla nagykirály emlékét halálának 1560. évfordulója alkalmából idézve Szörényi Levente tartotta meg Atilla, Isten kardja című előadását, amelyen a magyar történelem sorskérdéseit feszegetve, részleteket játszott be a húsz évvel ezelőtt, a Margit szigeten bemutatott, azonos című rockoperából.

Dr. Hegedűs Loránt püspök részére Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke posztumusz a Magyar Nemzetért Aranyérmet ítélte oda. Pápai Szabó György református lelkipásztor méltatása után a kitüntetést a püspök gyermekei, Hegedűs Zsuzsanna és ifj. Hegedűs Loránt, mindketten református lelkészek, édesanyjuk, főtiszteletű Dr. Hegedűs Lorántné Zsuzsanna jelenlétében vették át. Hegedűs Zsuzsanna az est nyitányaként egy zsoltárt énekelt, ifj. Hegedűs Loránt pedig köszönő szavaival hitet tett édesapjuk örökségének ápolására, a magyar nemzet önfeláldozó szolgálatára.

Szaniszló Ferenc oknyomozó újságíró, az Echo tévé Világpanoráma c. műsorának szerkesztője dr. Drábik János, az MVSZ Stratégiai Bizottsága elnökének méltatása nyomán a Magyar Nemzetért Ezüstérmet vette át Patrubány Miklóstól. Mint Szaniszló beszédében elmondta: „ez az a kitüntetés, amelyet nem adok vissza!”

Rácz Sándor, az 1956-os Nagy_budapesti Központi Munkástanács elnöke, a Magyarok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke részére a Történelmi Vitézi Rend főkapitánya odaítélte a lovagrend legnagyobb kitüntetését, a Vitézi Aranykeresztet.

alfahir.hu – szebbjovo.hu

1367236620