Menekültügyi témában szólalt fel hétfő este az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén Deli Andor fideszes és Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő.

Deli Andor arra hívta a fel a figyelmet, hogy a franciaországi Calais-ban illegális migránsok zaklatják a kamionosokat. Úgy próbálnak átkelni a La Manche-csatornán Nagy-Britanniába, hogy akár erőszakkal is igyekeznek feljutni a Calais-ban várakozó teherautókra, veszélyeztetik a sofőrök testi épségét, kárt okoznak a rakományban, és sok esetben önmagukat is veszélybe sodorják.

“Szükségesnek tartom, hogy az Európai Bizottság (…) sürgősen cselekedjen ebben a kérdésben” – mondta a magyar néppárti EP-képviselő. Emlékeztetett, hogy a múlt héten húsznál több néppárti képviselőtársával együtt sürgős választ igénylő kérdést intézett a javaslattevő-végrehajtó uniós intézményhez, és felháborítónak nevezte, hogy az ügy mégsem került fel a mostani plenáris ülés napirendjére.

Szanyi Tibor arról beszélt, hogy az unió több mint 8 millió euró menekültügyi célú pénzügyi támogatást nyújtott Magyarországnak, az európai szolidaritás jegyében. Ehhez képest – mondta az MSZP-s EP-képviselő – a magyar kormány migrációellenes óriásplakát-kampányt indított, kerítés építését vette tervbe a magyar-szerb határ mentén, valamint “megfélemlítő jellegű rendőrségi akciót hajtott végre” a túlzsúfolt debreceni menekültbefogadó állomásnál.

szanyi_tukker

Szanyi – arra hivatkozva, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a menekülttáborok fejlesztését ellenző nyilatkozatot tett – feltette a kérdést, hogy mire költik a szóban forgó uniós támogatást. A képviselő arra is kíváncsi volt, hogy az Európai Bizottság szintén fel kívánja-e tenni ezt a kérdést.