Kijelenthető, hogy a Fidesz a cigány szavazatok megvásárlásban is jobban teljesít – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője. Hozzátette: pártja több mint 30 esetben tett jogi lépést választási csalásokkal kapcsolatban.

A nemzeti radikális képviselő rámutatott: a különböző választási csalások döntő többsége szinte kizárólag cigányok szavazataival kapcsolatos, kivétel nélkül a láncszavazás, leitatás, megvásárlás, tervezett szállítás, illetve a fenyegetés volt a jellemző módszer.

A szóvivő kiemelte Vona Gábor pártelnök körzetét, ahol Tarnaleleszten a cigányoknak mobiltelefonos fotóval kellett bizonyítaniuk, hogy a fideszes jelöltre szavaztak, majd anyagi juttatást kaptak a voksukért. Törökszentmiklóson videofelvétel bizonyítja, hogy a fideszes polgármester asszony és a közmunkaprogram vezetője házról-házra járja a cigánysort.  A képviselő példaként említett egy Somogy megyei falut is, melynek lakossága 100 cigányból áll, itt 101 személy ment el szavazni, mindannyian a Fideszre tették a voksukat.

Mirkóczki Ádám hangsúlyozta: a Jobbiknak minimum két egyéni mandátuma bukott el a csalások miatt, Vona Gábor és Pakusza Zoltán, a párt miskolci jelöltje is ezért maradt alul a fideszes ellenfeleikkel szemben.

Túl a két mandátum elvesztésén, nem lehet megsaccolni, hogy a Fidesznek hány plusz mandátuma lett azért, mert országosan cigányok tízezreit vitték az urnák elé – közölte a Jobbik szóvivője, aki szerint a Fidesz bizonyította, hogy 2010 után 2014-ben sem volt képes tisztességes kampányt, illetve tisztességes választásokat folytatni.  Hozzátette: a nagyobbik kormányzó párt tanúságot tett amellett is, hogy miként tekint a cigányságra, hiszen négy éven keresztül érdemi problémamegoldást nem folytattak, amikor szükség van rájuk, akkor pedig kilóra megveszik őket.

Mirkóczki Ádám megjegyezte: Farkas Flórián nem véletlenül kapja folyamatosan a magas beosztásokat, pénzeket, ez az ő szerepe, ez a Fidesz integrációja, sikeresen integrálja négy évente a szavazófülkékbe az „x”-eket saját magának.

A szóvivő felháborítónak tartja, hogy semmibe veszik az emberek véleményét, megmásítják azt. Ez a többségi társadalom szembeköpése – közölte.

Mirkóczki emlékeztetett: 1994 és 2006 között a választási csalás az MSZP-SZDSZ módszere volt, 2010-től pedig a Fideszé.