A hírműsorból kiderült: az ezer felnőtt telefonos megkérdezésével készített felmérés alapján a megkérdezettek 83 százaléka hallott a kvótarendszer tervéről, amely szerint Brüsszel osztaná el, hogy az egyes tagországok hány menekültet lennének kötelesek befogadni.
Ezzel a magyarok többsége, a felmérésben részt vevők 63 százaléka nem ért egyet. A bizonytalanok aránya 10 százalék, és 27 százalék támogatná az uniós elképzelést. A válaszadók háromnegyedének véleménye szerint a tagállamoknak jogukban áll eldönteni, kiket engednek be, vagyis az uniós országoknak vissza kellene kapniuk nemzeti hatáskörbe a bevándorlási ügyek kezelését – hangzott el az M1 hírműsorában.
Az Európai Bizottság konkrét javaslatokat terjesztett elő szerdán a két héttel korábban közzétett “migrációs menetrend” – vagyis a bevándorlási problémakör átfogó uniós kezelési koncepciójának – megvalósításáért. E szerint Magyarország Olaszországból 496, Görögországból 331 embert lenne köteles befogadni az úgynevezett áthelyezés keretében, ezenkívül a kívülről az unióba történő áttelepítés során 307 menekült érkezhetne az országba a következő két évben.
(MTI)