Még valamikor 2004 környékén csöppentem bele fiatal munkakeresőként a vagyonvédelem világába, ahol elég sok érdekes dolgot tapasztaltam. Akkoriban még piramisszerűen volt felosztva az őrzéssel foglalkozó cégek hierarchiája, de én, aki a létra legalsó fokán álltam, fiatal fejjel nem sok mindent láttam és értettem ebből.

15 és 24 órás műszakok, éjjel és nappal, ünnepnapokon és hétvégéken, egy hónapban 380-420 munkaórát is lenyomva. Mégis annyit kerestem, mint egy 8 órás átlagmelós vagy még kevesebbet. A vagyonvédelmi cégek folyamatosan jöttek és mentek a fejem fölött, és az őrzés óradíjait azok az emberek fölözték le, akik a munkahelyem közelében sem nagyon jártak, mert mindössze a „sokadik” vállalkozóként szerepeltek azon a bizonyos ranglétrán.

Megkapták a saját részüket az én és társaim által elvégzett munka után, és annyira meg sem kellett moccanniuk érte. És számtalanszor volt szerencsém a „bélyegragasztós” kis könyvhöz is. Szabadsággal és más juttatással soha nem találkoztam. 2008-ban szögre akasztottam az őrruhát, és pályát váltottam.

Azóta valamilyen formában megváltozott a rendszer, és kiütöttek, felszámoltattak néhány alvállalkozót a piramisból, de a vagyonőrök helyzetén ez nem sokat segített. Legtöbb helyen az órabér még mindig annyira elég, hogy az ember egész hónapban dolgozzon lehetőleg reggeltől estig, ha fizetésnek nevezhető összeget szeretne hazavinni. A foglalkoztatás az esetek 20%-ában még mindig feketén történik, a munkaidő papíron szereplő és tényleges idejével szintén gond van az ellenőrzéskor tapasztalt esetek 26%-ában.

Problémás a munkabér- és az adminisztrációs nyilvántartással kapcsolatos szabálysértések nagy száma, a bejelentéssel kapcsolatos trükközések, valamint a háromhavonta érkező munkaszerződések szintén (hatalmas) gondokat okoznak. Nem véletlen, hogy a vagyonvédelemmel foglalkozó cégek közel háromnegyedénél találtak hiányosságot, szabálytalanságot, rengeteg problémát.

Ezen feltárt szabálysértések számonkérése még nagyon gyerekcipőben jár. A piramisszerűen felépülő cégláncolat legalsó szintjén történő ellenőrzések nem szüntetik meg a gyökereknél fennálló problémát, s a biztonsági őrök a munkájukat féltve nem beszélnek a sérelmeikről. Arról, hogy kevesebb bért kapnak, hiszen minden alvállalkozó leveszi a részét; hogy a szabadságokat nem fizetik ki; hogy sokukat be sem jelentik, és ennek ellenőrzése nehézkes a rendszeres cégnévcserék miatt; emiatt az őrök vagy próbaidőre vannak felvéve, és így könnyen fel tudnak mondani nekik, vagy egyszerűen az új cég nem veszi át az alkalmazottakat.

Az őrök nehéz helyzetben vannak, mert ha az őket ért sérelmeiket segítséget kérve elmondják, akkor a titoktartás miatt kérhetik számon, ha nem mondják el, akkor bűnpártolásért vonhatják felelősségre őket. Ez a kettős csapda, amit sajnos nagyon sokan ismernek.

Az ágazattal kapcsolatos problémákat estig lehetne sorolni és könyvet lehetne írni, ha mindenre megfelelően szeretnék kitérni. Mi lenne hát a megoldás?

A Jobbik különös figyelmet szentel a munkavállaló vagyonőrök foglalkoztatásával kapcsolatos visszaélések kiküszöbölésének. A párt már többször leszögezte, hogy átláthatóvá tenné a vagyonvédelmi rendszert, és a kieső, ellopott, elcsalt bevételeket visszajuttatná a munkavállalóknak, az őket hátrányosan érintő előírások újragondolásával pedig még többet enyhítene a vagyonőrök helyzetén. A Fidesznek nem érdeke, hogy transzparens munkavállaló-barát viszonyt teremtsen, ezért a vagyonőrszakma problémáit úgy rázza le magáról, mint kutya a vizet. Tehát Orbánékat a kihasznált, alulfizetett vagyonőrök helyzete nem hatja meg.

Amit még szintén nagyon fontos helyre tenni:

1.) a munkáltató valódi kiléte (a munkaszerződésben szereplő adatok figyelembevételével), számon kérhető legyen. Ez különösen igaz a három- vagy hathavonta változó fantomcégekre

2.) a meghatározott béremelések betartása, vagy a be nem tartás számonkérésének lehetősége

3.) a bérszámfejtés jogszerűségének (ne csak bérlapon legyen feltüntetve a plusz juttatás) ellenőrizhetősége

4.) a készenlét fogalma, újragondolása és ennek bérezésének vizsgálata olyan esetekben, ha a biztonsági őrt 8-10-12 órában is foglalkoztatják a 24 órás műszak mellett

5.) a munkaerő-kölcsönző alvállalkozói láncolat teljes átvilágítása és szabálytalanságok észlelésénél azok visszaszorítása

szebbjovo.hu