A SZEF az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy a szakszervezetek a bértárgyalások kezdetén még a bruttó minimálbér 9, a bruttó garantált bérminimum 13 százalékos emelését tartották szükségesnek.
A közlemény szerint az egyezségben rögzített 111 ezer forintos bruttó minimálbér és a 129 ezer forintos bruttó garantált bérminimum alapján kiszámítható nettó összegek továbbra is messze vannak a statisztikai mérések alapján megállapított megélhetési minimumtól. A megállapodásban szereplő szakmunkás bérminimum nettó összege kétezer forinttal marad el ettől – mutattak rá.
Hangsúlyozták: a szakszervezet célja az, hogy a minimálbér nettó értéke a következő években érje el a létminimum szintjét.
A SZEF közleményében jelezte: sajnálattal vette tudomásul, hogy nem született teljes megállapodás a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF), mivel a munkavállalói oldalon nem alakult ki konszenzus, ugyanis a részleges megállapodásban rögzített béreket a Magyar Szakszervezeti Szövetségelfogadhatatlannak tartotta.
A SZEF szerint ugyanakkor a kedden aláírt egyezség tükrében elmondható, hogy a VKF ülései csupán a társadalmi párbeszéd látszatát tartották fenn.
A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szakszervezeti konföderáció nem tagja a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának. A keddi megállapodást a fórum szakszervezeti oldalának három tagja közül a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája és a Munkástanácsok Országos Szövetsége írta alá, a Magyar Szakszervezeti Szövetsége nem értett egyet a kialakult javaslatokkal.
(MTI)