Szegedi Csanád a Jobbik Európai Parlamenti képviselője tartott sajtótájékoztatót a magyar EU-elnökségről. A képviselő emlékeztetett arra, hogy a hat hónapos magyar elnökségnek több mint a fele már eltelt, így érdemes értékelni azt, valamint figyelmeztetni a kormányzatot arra a számos sarkalatos kérdésre, amelyeket sajnálatos módon nem vetettek fel, és a Jobbik álláspontja szerint feltétlenül fel kellene vetni a hátralévő időben.

A képviselő szerint a fontos kérdések felvetésének elmaradása nagyban köszönhető a kormány elhibázott politikájának, a médiatörvénnyel való nyitással majd az alkotmányozással teljes mértékben elvonták a figyelmet többek között a székely és az érmelléki területi önrendelkezésről, Szerbia uniós csatlakozása kapcsán délvidéki területi autonómiáról.

Szegedi rávilágított arra is, hogy a nyugaton jogkorlátozónak bemutatott – és a Jobbik álláspontja szerint is elhibázott – médiatörvényt a kormány végigvitte, akkor az lenne a minimum, hogy az uniós jogrenddel és normákkal abszolút mértékben ellentétes szlovák nyelvtörvényt és a Benes dekrétumok ügyét is fel kellene vetnie.

A másik legnagyobb hiba, amit elkövetett a Fidesz az elmúlt három hónapban, hogy beszállt egy olyan romastratégia kidolgozásába, amely a kelet európai országok érdekeit, így Magyarország érdekeit sem képviseli, és a cigány integrációval kapcsolatban mindenféle elvárás nélkül, csak plusz pénzeket biztosít a roma felzárkóztatás érdekében, márpedig több ország esetén láthattuk, hogy ez nem egy működőképes konstrukció, – fogalmazott Szegedi.

A képviselő a munkahelyteremtés területén az uniós támogatások célirányos felhasználására, valamint a kvótarendszer újratárgyalásának fontosságára hívta fel a figyelmet. A Jobbik álláspontja szerint a kvótákat ki kell bővíteni, hogy Magyarország előrébb tudjon lépni. Példának hozta fel többek között a szőlőtermelést, valamint a cukorrépa termesztést sújtó kvótákat. Utóbbi esetében megjegyezte, a 90-es évekig 600 ezer tonna cukrot állított elő Magyarország, ez mára az uniós kvóta alapján 130 ezerre csökkent!

Szegedi szerint, míg a kormány hivatalos kommunikációja szerint nagyon markánsan kiáll a magyar érdekek mellett, a valóságban az Orbán kormány úgy táncol, ahogy Brüsszel fütyül. Ennek alátámasztására a képviselő emlékeztetett, hogy a kormány a magyar érdekek fölé helyezte az Unió érdekeit, amikor leszavazta a magyar termőföld és vízkészlet alkotmányos védelmét biztosító Jobbik által benyújtott javaslatot.

A sajtótájékoztatón a jobbikos képviselő kitért Ante Gotovina súlyos büntetésére is, kifejtette, hogy pártja együtt érez a horvát társadalommal, és bízik abban, hogy a nemzetközi bíróság ezt az esetet át fogja vizsgálni, és enyhébb, igazságosabb ítéletet szab ki a tábornokra.

barikad.hu