Szegedi Csanád, a Jobbik EP-képviselője kedden brüsszeli irodájában fogadta Yerik Utembayevet, a Kazah Köztársaság belgiumi nagykövetét. Az EU- és NATO-nagyköveti tisztséget is betöltő Utembayev a találkozón kiemelte, hogy a Jobbik már bizonyított azért a magyar népért, amelyre Kazahsztán mint rokonaira tekint, a jövőbeli együttműködés alapjaként is. Szegedi Csanád, a Jobbik EP-képviselője és a párt alelnöke biztosította a kazah diplomáciai elöljárót, hogy a magyar választók bizalmából a Jobbiknak hamarosan esélye lehet egy olyan külpolitikát kialakítani, amely Magyarország és a rokon nemzetek, így Kazahsztán között szoros szövetséget teremthet. Szegedi Csanádot a Kuruc.info brüsszeli tudósítója kérdezte.

– A mai találkozója Yerik Utembayev nagykövet úrral mintha azt üzenné, hogy egyre kevesebben tekintenek a Jobbikra szélsőséges pártként. Van ilyen pozitív változás?

– A magyarországi multinacionális pártok vezetői tépnék az idegességtől a hajukat, ha pontosan tudnák, hogy a Jobbiknak mennyi szövetségese és jóakarója van a nemzetközi porondon. Egyre többen vannak, akik a Jobbikban nem szélsőséges pártot, hanem egy egészséges nemzeti erőt látnak, amely potenciálisan alkalmas a kormányzásra. A kazahsztáni nagykövet úr kifejezetten gratulált a Jobbik eddigi szakmai tevékenységéhez, amit nagyon kreatívnak, dinamikusnak, előremutatónak nevezett. Különösen nagy öröm számomra, hogy az első hivatalos nagyköveti találkozó a Jobbik számára a kazahsztáni nagykövettel történt.

– Miért fontos a Jobbiknak Kazahsztán a feltételezhető rokoni kapcsolatokon kívül? Milyen érzékelhető hasznunk lehet egy kazah-magyar együttműködésből?

– A kazahokkal való rokonságunk nem feltételezhető, hanem bizonyított. Bíró András Zsolt antropológus vezetésével – aki egyben a Kurultaj főszervezője – az idén genetikailag is bebizonyították ezt a rokonságot. Magyarország számára rendkívül fontos egy mindent átható, teljes szemléletváltás, amelynek a külpolitikára is ki kell hatnia. Elég volt abból, hogy mi kiszolgáló ország legyünk, csatlósa az USA-nak, és éppen csak megtűrt tagja az EU-nak. Nekünk egy új, sikeres irányt kell keresnünk az eddigi, rossz és megalázó helyett. A magyarokat Belső-Ázsiában testvérnek tekintik, és ez a kazahokra fokozottan igaz. Miért mi fussunk mindig valaki után, amikor egyenrangú szövetségeket is köthetnénk? A Jobbik véget fog vetni annak az időszámításnak, hogy a haszon legyen az elsődleges. Sokkal inkább fontosabb a magasabb rendű lelki öröm, hogy rokonainkkal, testvéreinkkel köthetünk újra szövetséget. Nem mellesleg ez a magyar-kazah szövetség lesz Európa és Belső-Ázsia szövetségének az új alapja.

– Ön az Európai Parlament azon parlamentközi küldöttségének az egyetlen független képviselői státusszal rendelkező tagja, amely Kazahsztánnal, Kirgizisztánnal, Üzbegisztánnal, Tádzsikisztánnal, Türkmenisztánnal és Mongóliával tartja és építi a kapcsolatot. Milyen konkrét célokat lát a magyarság számára ebben az aspektusban?

– Egyrészt van egy nagyon komoly lelki hatása, hiszen az elmúlt évszázadokban hozzászoktunk ahhoz, hogy ellenséges népekkel vagyunk körülvéve. Egy nagy szláv és germán tenger között őrlődtünk, amelyet belső ellenségeink kegyetlenül kihasználtak mindig. Most eljött az a történelmi pillanat, hogy azt a természetes szövetségi rendszert, amelyet őseink, a szkíták-hunok-avarok alkottak, azt újrakössük a 21. században. Egy új, nagy turáni szövetség formálódik, amelynek folyományaként a magyar nemzeti öntudat ismét megerősödhet azáltal, hogy nem vagyunk egyedül. Ez magabiztosságot fog adni. Másrészt pedig a közép-ázsiai térség rendkívüli ütemben fejlődik gazdaságilag. Kazahsztán a világ egyik legnagyobb országa, 27-szer akkora, mint Csonka-Magyarország. Hazánk kiválóan alkalmas arra, hogy kapu legyen Belső-Ázsia számára Európa felé, és kapu legyen Európa számára Belső-Ázsia felé, ez határtalan gazdasági lehetőségekkel kecsegtet.

– Miben állapodtak meg a nagykövet úrral?

– Ez egy kapcsolatfelvétel volt, amelynek nagyon gyorsan, egy héten belül lesz folytatása. Ők nagyon bíznak a Jobbik sikerében, hiszen ezt látják a felemelkedésünk és együttműködésünk zálogának. Nagyon fontos megérteni, hogy Ők a kínai és az orosz hegemónia ellenére megtartották nemzeti identitásukat, csodálatos érzés jelen lenni, amikor két sokat szenvedett testvér egymásra talál.

Forrás: Jobbik.hu