A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a román társadalommal és nem a politikai pártokkal kíván vitát folytatni a Székelyföld területi autonómiájáról – jelentette ki Kelemen Hunor egy csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtóreggelin.

Az RMDSZ-elnöke azt megelőzően beszélt újságíróknak az RMDSZ autonómiatervezetéről, hogy csütörtökön délután Kolozsváron hivatalosan is közvitára bocsátják a dokumentumot. Kijelentette, véletlenszerű, hogy épp a skóciai népszavazás napján kerül nyilvánosságra az autonómiatervezet, és a szövetség nemzetközi kapcsolatain keresztül próbálja elérni, hogy “ne nyomják bele a székelyföldi autonómiatörekvéseket egy olyan értelmezési mezőbe”, amely ellehetetleníti a célok megvalósítását. A kedvezőtlen értelmezési mező részletezésekor Kelemen Hunor az ukrajnai párhuzamokat említette.

Kelemen Hunor elmondta, az autonómiatervezet angol fordítását eljuttatják a bukaresti diplomáciai testületeknek, és hétfőn Brüsszelbe utazik, hogy ott az Európai Néppárthoz tartozó politikusokat tájékoztasson a tervezetről. Az RMDSZ elnöke kijelentette – a látszat ellenére – nem a romániai elnökválasztás kampányanyagának szánják a dokumentumot, az autonómiatervezet közvitája a választások utáni időszakra is átnyúlik majd. Nem tűznek ki határidőt a közvita során tovább csiszolódó törvénytervezet parlamenti benyújtására.

A sajtóreggelin részt vevő Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere hozzátette, azt tekintik célnak, hogy a közvita csökkentse a román társadalomban meglévő ellenérzéseket az autonómiával szemben. “Ha a társadalomnak nem 99 százaléka, hanem csak 85 százaléka ellenzi az autonómiát, akkor a román politikusok is úgy érezhetik, hogy kisebb kockázatot vállalnak, ha foglalkoznak a kérdéssel” – érvelt a székelyföldi autonómiamozgalom egyik hangadójának tekintett RMDSZ-es politikus.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat RMDSZ-es elnöke példaként említette azt a hat évvel ezelőtti parlamenti vitát, amelyet Koszovó függetlenségéről folytatott a román parlament. Felidézte, olyan erős volt az elutasítók nyomása, hogy még a romániai albán kisebbség képviselője sem merte támogatni szavazatával Koszovó függetlenségének romániai elismerését.

Megemlítette, hogy Románia ugyan még nem ismerte el Koszovó függetlenségét, de Victor Ponta miniszterelnök az elmúlt időszakban többször is az elismerés mellett érvelt. Tamás Sándor úgy vélte, a Székelyföldi autonómiatörekvések bukaresti megítélésében is hasonló változás következhet be.

(MTI)