A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem érti, miért nem tetszik a Székely Nemzeti Tanácsnak (SZNT) az az autonómiatervezet, amelyet a szövetség készített el, és amelynek a múlt héten egy munkaváltozata került nyilvánosságra.

Minderről Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke nyilatkozott a maszol.ro portálnak Izsák Balázs SZNT-elnök vasárnapi közleményére reagálva. Az SZNT elnöke úgy vélte, az RMDSZ “autonomista arculatát építi”, ezért hoz létre új autonómiapárti mozgalmat, melynek az a jelmondata, hogy “a jelenlegi alkotmányos keretek között lehetetlen megvalósítani Székelyföld autonómiáját”. Szerinte az új mozgalom támogatói ezzel “a székely törekvések román nacionalista ellenzőivel kerültek egy táborba”.

Borbély László kijelentette, az RMDSZ székelyföldi autonómiatervezetének a kidolgozásánál a dél-tiroli autonómiamodellt tekintették kiindulási pontnak, amit az SZNT is követhető példának tekint. Az alelnök hozzátette, minden felkészült politikus vagy jogász, aki beletekint a romániai jogrendbe, tudja, hogy nem lehet újabb régiót létrehozni az alkotmány módosítása nélkül.

„Nem lehet semmit közfelkiáltással kivívni” – jelentette ki Borbély László, utalván arra, hogy az SZNT közfelkiáltással fogadtatta el a tömegmegmozdulásai petícióit. Az alelnök szerint az RMDSZ 1990 óta építi az “autonomista arculatát”, 1993 óta pedig a programjának is része az autonómia. Hozzátette, “ha végignézzük a 25 éves tevékenységüket, egyértelműen látszik: megpróbálták bevinni a román törvénykezésbe az autonómia elemeit.”

Borbély László címkézésnek vélte és elutasította, hogy egyes szervezeteket autonomistának, másokat pedig nem autonomistának tekintsenek.

“Mi odafigyelünk arra is, amikor a szórványban egy iskolai osztályt akarnak megszüntetni, és arra is, hogy a székelyföldi magyaroknak nagyobb autonómiájuk legyen” – fogalmazott Borbély.

http://www.maszol.ro/index.php/belfold/35358-borbely-az-autonomiat-nem-lehet-kozfelkialtassal-kivivni

(MTI)