Csaknem háromszáz felvilágosító tanfolyamot tartanak, hogy az iskolákban terjedő új jelenséget, a radikalizálódást megelőzzék. Az oktatói képzés a tervek szerint 150 ezer euróból (csaknem 48 millió forintból) valósul meg, a szakértői hátteret a ZARA elnevezésű, a fajgyűlölet ellen küzdő osztrák szervezet ( (Zivilcourage und Anti-Rassismus-Arbeit) biztosítja majd.
Gabriele Heinisch-Hosek oktatási miniszter szerint az iskolákban nincs helye a romboló ideológiáknak, ezért azonnali intézkedések mellett hosszú távú stratégiára is szükség van. A miniszter úgy véli, különböző szinteken kell válaszolni azokra a jelenségekre, amelyek a fiatalok körében előforduló, vallási indíttatású szélsőségességen alapulnak.
Az erőszak megelőzéséről szóló továbbképzések már jelenleg is zajlanak a pedagógia főiskolákon. Tavaly mintegy 13 ezer tanár végzett ilyen tanfolyamot.
Az oktatási miniszter a gyakorlatban alkalmazott iskolapszichológia bevezetését és kiépítését is szorgalmazta. Javaslata szerint a jelenlegi 180 fős szakemberi gárdát további száz fővel kellene kibővíteni. A miniszter becslései szerint ez nagyjából hatmillió euró (csaknem kétmilliárd forint) költséget von maga után.
Az oktatási miniszter eddig hetven szakértővel folytatott megbeszélést, a tervek szerint velük új, országos platformot hoznak létre, amelynek célja a szociális munka, az integrációkutatás és az iskolapszichológia szakterületein dolgozók segítése lesz. Az integráció elősegítésére a miniszter azt javasolta, hogy etikaoktatást, valamint politikaismereti órákat vezessenek be, és a diákok a szociális munkát is tudják gyakorolni.
A szociológus szakértők a fiatalok radikalizálódása kapcsán egy teljesen új jelenségről beszélnek, és azt szorgalmazzák, hogy az oktatási intézmények a szülővel való együttes fellépésre törekedjenek.
A kormány kilátásba helyezte azt is, hogy amely szülők nem működnek együtt az iskolával, akár 1000 eurós büntetésre is számíthatnak, azonban erről csak március végéig születik majd pontos döntés.
A gazdasági, család- és ifjúságügyi minisztérium még decemberben hozta létre a szélsőségesekkel foglalkozó tanácsadóközpontját. A szervezet által üzemeltetett forródróton azoknak a hívásait fogadják, akiknek a környezetében élő fiatalok szélsőséges iszlamista eszméket akarnak követni.
(MTI)