Novák Elődöt delegálta a Jobbik az Országos Választási Bizottságba, miután a párt elsőként teljesítette az EP-választáson való induláshoz szükséges feltételeket, s ezáltal jogot formált az OVB, valamint az ilyenkor működő megyei választási bizottságok munkájában való részvételre. A ferencvárosi időközi választás jelöltállítási csalásait leleplező Novák Előd a Parlamentben ünnepélyesen esküt tett az Országgyűlés alelnöke és az OVB elnöke előtt. A Jobbik küldöttet fontosnak tartotta, hogy esküjét megerősítse a Magyar Szent Korona előtt is.


Alább olvasható Novák Előd közleménye:

“Az Országos Választási Bizottságba a Jobbik delegáltjaként való beiktatásom alkalmából csak a hivatalos ceremónia után tehettem esküt a Szent Korona előtt, miután dr. Borsos Csaba országgyűlési főosztályvezető nem volt hajlandó ott megrendezni a pár perces ünnepséget. Így hivatalosan csak fogadalmat tettem, majd az esküt magánszemélyként.

A protokolláris részen Dr. Szigeti Péter OVB-elnök jelenlétében Harrach Péter, az Országgyűlés alelnöke előtt tettem fogadalmat, s ő nyújtotta át a megbízólevelet, miután az előzetes jelzéssel szemben Szili Katalin távolmaradt. A házelnök döntésének örülök, mert méltatlan lett volna olyan „közjogi méltóság” előtt esküt tenni a választási törvény betartatására, akit a múlt héten marasztaltak el választási törvénysértésért. Ugyanakkor ha egy alelnök is helyettesíthette őt, akkor indokolatlan volt eddig húzni az eskütételi időpontot, mert a Jobbik jogerős nyilvántartásba vétele óta így két OVB-ülésen sem vehettem részt tagként.

A Szent Korona kirekesztését a ceremóniából semmilyen jogszabály nem indokolta, de nem meglepő, hiszen újabban már a honvédek eskütételénél sincs jelen a másolat sem, csak a Magyar Gárda vagy a Nemzeti Őrsereg tagjaként lehet a Szent Koronára esküt tenni. A Jobbik Magyarországért Mozgalom szerint a jelenlegi, sztálini időkből itt ragadt alkotmány helyett szükséges új alaptörvényt is – a történelmi jogfolytonosság helyreállítása érdekében – a Szent Korona-tanra kell alapozni.” – zárul a közlemény.