Lombardi atya hangsúlyozta, hogy a kubai hatóságokkal folytatott egyeztetések kezdetleges fázisban vannak, ezért még semmilyen döntés nem született az egyházfő esetleges kubai látogatásával kapcsolatban.
Ferenc pápa szeptemberben tesz apostoli látogatást az Egyesült Államokban. A programról egyelőre annyit tudni, hogy a katolikus egyházfő szeptember 22. és 27. között a Philadelphiában zajló Családok Világtalálkozóján vesz részt. Szeptember 24-én Washingtonba várják, ahol felszólal az amerikai kongresszusban, szeptember 25-én pedig az ENSZ New York-i székházába látogat el. Sajtóértesülések szerint a kubai állomást az egyházfő Egyesült Államokba való megérkezése előtt iktathatnák be.
A vatikáni diplomácia és személyesen Ferenc pápa fontos közvetítői szerepet játszott azon titkos tárgyalásokon, amelyek elvezettek az Egyesült Államok és Kuba közötti kapcsolatok decemberi normalizálásához. A The Wall Street Journal amerikai napilap elemzése szerint Ferenc pápa kubai látogatásának üzenete az ötven év után újraindult amerikai-kubai kapcsolatok támogatásának megerősítése lenne.
II. János Pál 1998-ban, XVI. Benedek pápa 2012-ben látogatott Kubába.
Ferenc pápa július 6. és 12. között latin-amerikai körutat tesz Ecuador, Bolívia és Paraguay érintésével.
(MTI)