A szerb elnök hozzátette, hogy Szerbiában nincsenek “eurofanatikusok”, de lehet hogy vannak hozzá hasonló oroszbarát emberek. Ugyanakkor mindenki számára egyértelmű – folytatta -, hogy Európa a szükséges rossz, hiszen Szerbia Európához tartozik, az Európai Unió országai veszik körül, a második világháború óta Európa különböző módokon avatkozott be Szerbia életébe, sok szerbiai dolgozik Nyugat-Európában, ahonnan az ottani életmódról, törvényekről, jogokról szóló történetekkel térnek vissza.
Hozzátette, hogy országa továbbra is folytatja a tárgyalásokat Brüsszellel, hogy teljesítsen minden uniós feltételt a csatlakozás érdekében, de Koszovó függetlenségét soha nem fogja elismerni. Mint fogalmazott: évekig is tárgyalhat Belgrád és Brüsszel különböző feltételekről, de amikor Koszovó függetlenségének elismerését kérik majd, Szerbia nemet fog mondani, és inkább nem csatlakozik az EU-hoz.
Tomislav Nikolic felhívta a figyelmet arra is, hogy Szerbia nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben, és ezt az EU el is fogadta. A szerb elnök szerint hamarosan Brüsszel is visszavonja a bevezetett intézkedéseket, mert “értelmetlen és bizarr”, hogy valaki nem működik együtt azzal, akin pénzt keres, azaz haszna van belőle.
(MTI)