A politikusok így kívántak tiltakozni amiatt, hogy a csendőrség előállított három függetlenség párti fiatalt, akik szeptemberben egy felvonuláson elégettek egy, az uralkodót ábrázoló fotót.
A csendőrség azért állította elő a fiatalokat, mert nem jelentek meg a bíróság idézésére az ellenük indított eljárásban.
A CUP képviselői szerint világos, hogy a spanyol kormány “kemény kézzel” bánik a katalán függetlenséget támogatókkal, de, mint mondták, az ő üzenetük is világos: jövő szeptemberben referendumot tartanak Katalónia elszakadásáról.
A politikusok követelték Jordi Jané, a katalán kormány belügyi tanácsosának lemondását, aki szerintük nem alkalmas a feladatára, mert hagyta, hogy a katalán csendőrség fellépjen a függetlenséget támogatókkal szemben.
A párt hétfő estére több katalán településen is tiltakozást szervezett, ahol az egybegyűltek a király fényképeit égették el.
A spanyol büntető törvénykönyv szerint ezért a tettért hat hónap és két év közötti börtönbüntetés szabható ki.
A CUP-nak 10 képviselője van a 135 tagú katalán parlamentben, azonban támogatásuk nélkül a kormánypárt, a nacionalista Junts pel Sí (Együtt az igenért) nevű politikai formáció kisebbségben van a katalán törvényhozásban.
A két politikai erőt csupán az köti össze, hogy mindketten elszakítanák Katalóniát Spanyolországtól, önálló államot teremtve, egyéb elképzeléseik, például a gazdaságról vagy a társadalomról teljesen eltérőek.
A pártok együttműködése emiatt kezdetektől feszült és nehézkes, amely odáig vezetett, hogy szeptemberben Carles Puigdemont, katalán elnök bizalmi szavazást kért személyéről a parlamentben.
Az újonnan megalakult spanyol kormány továbbra is úgy tekint a katalán elszakadási törekvésekre, mint amik sértik a spanyol nép szuverenitását, de a korábbi elzárkózás helyett most kész a párbeszédre a katalán vezetőkkel. Ezt jelzi az is, hogy a kormányfő a feladatra Soraya Saénz de Santamaría miniszterelnök-helyettest jelölte ki.
(MTI)