Szijjártó Péter az MTI-hez eljuttatott közléményében azt írta: nyilvánvaló, hogy ugyanazzal a gondolkodással, amellyel a problémát okozták, nem lehet a problémát megoldani. Martin Schulz képtelen változni, így valójában akadályozza az európai biztonság megerősítését, az európai emberek védelmét – fogalmazott a magyar diplomácia vezetője.
A külügyminiszter szerint a szociáldemokrata politikus “az Európai Parlament elnökeként sem tett semmit a terrort magával hozó illegális bevándorlás ellen, most sem az európai emberek megvédése a célja, kizárólag német belpolitikai haszonszerzés miatt bírálja Orbán Viktort”.
“Martin Schulz téved. A magyar kormány rendkívül szolidáris Németországgal szemben. Magyarországon keresztül ugyanis nem jut illegális bevándorló Németországba. Megvédjük az unió külső határát, ezzel védjük Németországot is, erre a védelemre rengeteg pénzt költünk, rendőröket, katonákat mozgósítunk, és ehhez a munkához csak a V4-es partnereinktől és Ausztriától kaptunk segítséget, mégsem panaszkodunk az európai szolidaritás hiánya miatt” – hangsúlyozta Szijjártó Péter, hozzátéve, “Martin Schulz ezzel szemben nem csinál semmit, csak vagdalkozik, és megpróbálja megzsarolni azt, aki megvédi”.
A közleményben a külügyminisztérium felidézte Martin Schulz beszédét, aki arról beszélt: “az, hogy az európai szolidaritás megbontásának leghangosabb képviselőjét Orbán Victor magyar miniszterelnököt, aki elutasít minden szolidaritást Németországgal a menekültpolitikában, a CSU körbeudvarolja és megtapsolja, a német érdekek nyílt megsértése”.
“A menekülteknek a kontinensünkön való fair elosztásáról van szó. Mert a szolidaritás és a fair teherelosztás az európai együttműködés bázisa. Németország szolidáris, ha a más országoknak nyújtott segítségről van szó – pénzügyileg is. Németország szolidáris, ha más országok fenyegetve érzik magukat és betartja a szankciókat is. De a szolidaritás nem egyirányú utca. Ha a szolidaritást egyes országoknál úgy értelmezik: az agráralapok ésa struktúratámogatási eszközöknél “Igen, kérem”, az emberekkel való szolidaritásnál “Nem, köszönöm”, akkor egy jövendőbeli szövetségi kormánynak a szolidaritás kérdését a menekültpolitikában össze kell kötnie a következő EU-pénzügyi tervezéssel” – idézték az SPD kancellárjelöltje által mondottakat.
(MTI)