Ismertetése szerint nagyon szoros együttműködés, napi munkakapcsolat van a miniszterelnök és közte, tekintettel arra, hogy a külpolitika “soha nem látott módon lett a belpolitika része”, ezért pontosan ismeri a miniszterelnök véleményét.
A lehetséges kormányátalakítással kapcsolatos kérdésre úgy reagált: ezt csak a miniszterelnök tudja eldönteni, ő maga pedig nem tud róla, hogy ez egyelőre napirenden lenne. Arra a felvetésre, hogy esetleg más miniszterek pozíciója sem biztos, a tárcavezető azt válaszolta: nagyon sok időt tölt együtt a miniszterelnökkel, és nem soha hallott tőle ilyen kijelentéseket.
Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy azért hívta össze a nagyköveteket márciusra, mert ebből a szempontból is szeretné átalakítani a rendszert. Úgy fogalmazott: a világban zajló változások túl gyorsak, túl jelentősek ahhoz, hogy elég legyen évi egy nagyköveti találkozó, ezentúl évente két ilyen eseményre kerül sor, márciusban és valamikor ősszel.
Szijjártó Péter a műsorban hangsúlyozta: magyar részről Varsóban nem kezdeményeztek találkozót Jaroslaw Kaczynskival, a lengyel Jog és Igazságosság párt (PiS) elnökével. Hozzátette: “azok, akik azt állítják, hogy a miniszterelnök találkozót kért volna az említett ellenzéki politikustól, azok hazudnak”. A miniszterelnök ellátogatott Varsóba, azért, hogy átvegyen egy magas rangú kitüntetést, és találkozzon partnerével, a lengyel miniszterelnökkel – jelentette ki.
A miniszter felsorolta a nemzeti külpolitika öt legfontosabb célkitűzését is: a szövetség folyamatos erősítése Németországgal, pragmatikus együttműködésre törekvés Oroszországgal, a politikai együttműködés erősítése az Egyesült Államokkal, békés megoldást elérni Ukrajnában, és a szoros közép-európai együttműködésre törekvés.
Mint mondta, ezek a célok változatlanok, ezeket szeretnék elérni, és ezekhez válogatják össze a külpolitikai és a külgazdasági stratégia eszköztárát.
(MTI)