Magyarországon jelenleg három egyetemi kutatóintézetben – Szegeden, Pécsett és Debrecenben – található szuperszámítógép. A NIIFI egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy a Szuperszámítástechnika a felsőoktatásban elnevezésű projekt keretében a magyarországi szuperszámítógép-összkapacitást négyszeresére növelik. A magyar állam és az Európai Unió által 2 milliárd forinttal támogatott fejlesztés keretében Budapesten már összeszerelték az új szuperszámítógépet, míg a debreceni eszköz – amely a 2011 óta ott működő szuperszámítógép teljesítményét tízszeresére növeli – hamarosan elkészül.
A szupergép elnevezésére a NIIFI november elején indított kampányt, a pályázóknak olyan magyar neveket kellett beküldeniük, amelyek az informatika, a természettudomány területéhez köthetőek. A beérkezett javaslatok között több Nobel-díjas magyar kutató és a Mézga család tagjai is szerepeltek – áll a közleményben.
A NIIFI szakmai bizottsága végül Szilárd Leó után a szupergép Leó névre való elkeresztelése mellett döntött. Szilárd Leó (1898-1964) Budapesten született, később Németországban, Angliában és az Egyesült Államokban vált világhírű fizikussá. Elméleteit és eredményeit többek között Neumann János is felhasználta, szabadalmai közül nyolcat Albert Einsteinnel közösen jegyzett.
(MTI)