A Fehér Ház közlése szerint a négy politikus üdvözölte az ellenségeskedések várható befejeződését Szíriában, és kiemelték a február 11-én a bajorországi Münchenben megkötött megállapodás fontosságát, arra szólítva valamennyi érintett felet, hogy hűségesen hajtsa végre az abban foglaltakat.
Megerősítették elkötelezettségüket a szíriai politikai átmenetet illetően, amely szerintük megteremti a tartós békességet és a legitim kormányzatot szír földön. Valamennyien rendkívül fontosnak mondták a civil lakosságot fenyegető bombázások azonnali beszüntetését.
Obama elnök megvitatta európai kollégáival azt is, hogy milyen lépések szükségesek a szíriai humanitárius válság könnyítésére. Szóba került az európai migránsválság, s Obama kiemelte a NATO egyeztető szerepét Görögország és Törökország között az Európát sújtó migránsválságban.
Francia hírforrások szerint a megbeszélésen szóba került az is, hogy nyomást kell gyakorolni Damaszkuszra és a szír vezetést támogatókra – nevezetesen Oroszországra – a bombázások azonnali befejezése érdekében. A Fehér Ház közleménye konkrétumokról nem tett említést.
(MTI)