“Vlagyimir Putyin nem hajlandó eljönni Szíriáról tárgyalni, ez a lényeg. És ez az, amit sajnálok” – fogalmazott szerdán a francia diplomácia vezetője az Europe1 kereskedelmi rádiónak adott interjúban.
Az orosz elnök kedden elhalasztotta a jövő hétre tervezett párizsi látogatását, és megvárja, amíg Francois Hollande francia államfő talál erre új, számára alkalmas időpontot – erősítette Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. Elmondta, hogy a francia államfővel tervezett találkozón kívül más párizsi rendezvények is szerepeltek a programban, ezek egy orosz kulturális és vallási központ, illetve kiállítások megnyitásához kapcsolódtak, de “sajnos, kikerültek a programból”, ezért Putyin úgy döntött, hogy lemondja párizsi útját.
A francia külügyminiszter szerint “teljesen szürreális lett volna”, ha a két elnök a jelenlegi szíriai helyzetben ezeken a programokon jelenik meg együtt.
Francois Hollande kedden arról számolt be, hogy tudatta Putyinnal, ha Párizsba látogat, akkor kész vele Szíriáról tárgyalni, más közös programon viszont nem akar részt venni vele, mire az orosz államfő inkább elhalasztotta az utat.
“Vlagyimir Putyin fokozta a bombázásokat Aleppónál, ezért úgy képzelem, hogy Párizsba jönni Szíriáról tárgyalni nagyon kínos lett volna számára” – hangsúlyozta Jean-Marc Ayrault, aki szerint Moszkva “elszigetelődött” a nemzetközi színtéren.
Szombaton Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) megvétózta azt a francia javaslatot, amely a légicsapások azonnali beszüntetésére szólított volna föl a szíriai Aleppónál, és tűzszünetre az egész országban. A testületben elbukott az orosz határozattervezet is.
(MTI)