Az alapvetően uniós forrásokból, emellett pedig olasz és német felajánlásokból működő alap első akciója keretében 240 ezer Szíriából elmenekült ember, többségében kisgyermek számára igyekszik oktatást, illetve élelmiszert biztosítani.
“Szíria egy egész nemzedéket veszíthet el a háború és a száműzetés miatt. Egy toll és egy könyv reményt adhat a szíriai gyerekeknek. Ezek a legjobb fegyverek a gyűlölet és a radikalizálódás ellen. Jövőt teremthetnek egy egész ország számára” – idézi a brüsszeli testület közleménye Federica Mogherinit, az EU külügyi főképviselőjét, aki szerint az alap tevékenysége azt jelzi, hogy az EU törődik a menekültekkel és az őket befogadó országokkal egyaránt.
A bizottság becslése szerint az alapnak köszönhetően 200 ezer szíriai menekült gyerek juthat arab nyelvű oktatáshoz, kaphat pszichológiai támogatást, tanszereket, és oktatási intézmények is megújulhatnak. Emellett a pénzből tanárokat is képeznek majd.
Emellett három táborban élő több mint 40 ezer menekült kaphat havi élelmiszerjegyeket, kiegészítve ezzel a hosszú ideje folyó uniós humanitárius segítségnyújtást, továbbá tompítva a segélyszállítmányok érkezésében tapasztalható zavarok hatásait.
A szíriai konfliktus kirobbanása óta több mint 11,5 millió ember kényszerült elhagyni otthonát a közel-keleti országban, közülük négymillióan menekültek a környező országokba. A törökországi menekülttáborokban mintegy kétmillióan vannak. Az EU saját költségvetéséből 175 millió euróval támogatja Törökországot a helyzet kezelésében, amiből 55 milliót már folyósított.
Az Európai Unió és tagállamai a szíriai konfliktussal kapcsolatos humanitárius segítségnyújtás legjelentősebb hozzájárulói. Brüsszel és a tagországok 4 milliárd euróra rúgó összeget mozgósítottak már ennek érdekében. Ebben az összegben a Szíriában lévők, valamint a Libanonba, Törökországba, Jordániába és Egyiptomba menekültek megsegítése is benne van.
(MTI)