Hozzávetőleg másfél órás tanácskozás után megszületett a szlovák ellenzéki pártok közös nyilatkozata a kormányalakításról. Iveta Radicová, a Szlovák Demokrata és Keresztény Unió miniszterelnök-jelöltje elmondta: a nyilatkozatot mind a négy pártelnök aláírta, holnap pedig felkérik az államfőt, hogy fogadja őket, és átadják neki szándéknyilatkozatukat. Párhuzamosan a pártelnökök bejelentették: Robert Ficóval, a választásokon győztes Smer elnökével nem folytatnak egyeztetést a koalíciókötésről.

A pártok megállapodtak egy programalkotó bizottság létrehozásában, amely a jövő hét keddjéig kidolgozza a koalíció programtéziseit. Akkor ülnek újra tárgyalóasztalhoz a pártok küldöttségei. Előkészítik a koalíciós szerződést is, amely a koalíciós pártok együttműködésének feltételeit fogja tartalmazni.

Újságírói kérdésekre válaszolva a pártelnökök elmondták: egyelőre nem tárgyalnak posztokról, hanem a program a fontos számukra. Minden más annak a függvénye lesz. Újra megerősítették: helyre akarják állítani a politika tisztességét, becsületét, össze kívánják kapcsolni az etikát a politikával, választóiknak tett ígéretükhöz híven fordulatot akarnak az országban a hatalomgyakorlás terén, ezért a kompromisszumot keresik, nem azzal foglalkoznak, ami elválaszthatná őket.

Felvidék Ma nyomán