(Az alábbi idézetek a Felvidéki Blogból valók.)

Nem vagyok naiv, meg mást a Fico kormánytól nem is lehet várni, mint a gazdasági válság problémáit szőnyeg alá söprő és pótproblémákkal is kendőző politikát. Ez az ő politikájuk, saját céljaik érdekében és irányában. Nem Szlovákiáé. Szlovákia ezeknek az álhazafiaknak ugyanaz, mint tolvajnak a tágra tárt széf: egy jó lehetőség anyagilag gyarapodni. Persze mindennek ára van, itt esetünkben az ár a kisebbségek.

Nemzetállami őrület!

Az Európai Unió Szlovákiára egyáltalán semmilyen hatással sincs a demokrácia fejlődése a nemzetek közti kapcsolatok fejlesztés és a regionális szintű nemzetek közti harmónia szempontjából. Ilyen egyszerűen nincs! Nincs és nem lehet, mert a gerjesztett konfliktus, a felkorbácsolt érzelmek nélkül az olyan pártok csoportosulások akik a nemzeti érzelemhez, a nemzeti büszkeséghez, még mindig a háztáji felsőbbséget párosítják, nem képesek érvényesülni. „Ha Szlovákiában vagy húzd meg magad idegen mert itt mi vagyunk az urak élet s halál felett” – ezt már igazán kibiggyeszthették volna a határátkelők fölé.

Szlovákia a szlovákoké?

A magyar csak azért van itt mert nem akar elmenni, még mindig. Mi még itt vagyunk, még nem telepítettek ki, még nem lőttek a Dunába, még nem hajtottak gettóba, még vannak iskoláink (még mindig vannak!) még van újságunk, és még mindig anyanyelvünknek a magyart tartva gondolkodunk magyarul. (…) De én miért érek kevesebbet? Miért vagyok elhanyagolhatóbb, eltörölhető, mellőzhető, kizárható? Nem akarok én semmit az élettől, sem többet a Szlovák Köztársaságtól, csak hogy hagyjon létezni, alkotni, tenni. Én azért vagyok (leszek) majd a szlovák szemében ellenség, mert nem vagyok szlovák? Mit keresünk akkor Európában? Mármint Szlovákia mit akar az Európai Uniótól?

Irány – Diktatúra

Ez egy új Nagymorva Birodalom, csak Szlovák Köztársaságnak hívják. Gátlástalanság, intolerancia, autoriter gondolkodás, csak a személyes akarat dominál. Ez mind előttünk játszódik, a kártyák nála vannak, ügyesen keveri őket, és nagyon észen kell lenni, ha nem akarunk hipp-hopp politikai fogolyként rács mögött csücsülni. Az erőszakos ellenállás kiprovokálása utat adhat majd a még elkeserítőbb szankciók meghozásához. Sötét és elrettentő vízió, de oly sok megvalósult bűntett áll előttünk, ami igenis megadja az okot az aggodalomra.

– Eltusolt Malina Hedvig ügy
– Pospolitost mint legálisan működő rasszista, neofasiszta szervezet
– A kivizsgálatlan dunaszerdahelyi rendőrattak
– Sajtótörvény
– Tankönyvtörvény
– Nyelvtörvény
– Közbeszerzési és egyéb sikkasztásgyanús botrányok
– A rendőrség manipulálása
– Titkosszolgálati tevékenység a politika eszköztárában
– Lejárató kampány alkalmazása politikai választásokon

Ilyen Szlovákiában élünk hát, mit megérintett ugyan a demokrácia, de mint a tiszavirág, úgy hullik hát sírba, itt a szemünk láttára.

A teljes blogbejegyzés ide kattintva olvasható.