“Nincs jövője az európai integrációnak, ha néhány kisebbségnek az a félelme, hogy nincs jövője az Európai Unióban” – hangsúlyozta Nagy József.
A bizottsági ülésen elhangzott felszólalásában úgy vélekedett: a közelmúltban történt párizsi tragédia következtében szerte Európában természetes reakció, hogy a többségi kultúra összezár, és “minden, ami más, kisebbséghez tartozó, gyanússá válik”.
Ez nemcsak a bevándorlókra, hanem az őshonos kisebbségekre is vonatkozik – jegyezte meg Nagy József. Emlékeztette Frans Timmermanst, az Európai Bizottság első alelnökét arra, hogy már korábban is többekkel együtt javasolta neki, kabinetjében adjon helyet egy kisebbségi ügyekkel foglalkozó szakembernek, erre azonban mindmáig nem került sor.
Válaszában Timmermans “teljes odafigyeléséről” biztosította a kisebbségeket. A bizottsági alelnök azt is kifejtette a képviselőknek, hogy a schengeni övezeten belüli határellenőrzések bevezetését megengedhetetlennek tartja, hiszen az óriási visszalépés lenne, és az európai egység megbontását eredményezné.
“Timmermans szavai megnyugtattak, hiszen jól tudjuk, hogy a határok visszaállítása leginkább Közép-Európa népeit érintené, és a terroristák győzelme lenne, ha lemondanánk az uniós szabadságjogainkról” – emelte ki tájékoztatásában a szlovákiai magyar politikus.
(MTI)