“A választási programunk négy pillérre épül: az első Szlovákia és Európa jövőjével foglalkozik, a másodikban a gazdaság, a szociálpolitika és az egészségügy kihívásait vettük sorra, a harmadik régióink felzárkóztatásáról szól, a negyedik pedig a magyarság megmaradására összpontosít” – foglalta össze programjuk fő pontjait Berényi József, az MKP elnöke a Tiszti Pavilonban megrendezett, kulturális műsorral átszőtt ünnepélyes bemutató után.
Az MKP elnöke kifejtette: programjuk sokban eltér a négy évvel korábbitól, de vannak részletek, amelyek azonosak. Az új programpontok hátterében az új kihívások állnak, a megtartott célkitűzéseknek pedig az az oka, hogy azokban nem történt érdemi előrelépés az elmúlt négy év során.
Berényi József a Szlovákia és Európa jövőjével foglalkozó programpillér alapvetései között az egy férfi és egy nő kapcsolatára épülő család megtartását és központba állítását említette, az európai jövőkép kapcsán pedig az óvatosabb, biztonsági kihívásokat is szem előtt tartó bevándorláspolitikát emelte ki. “Nem olyan Európai Uniót képzelünk el, ahol újra ellenőrizni fogják a határokat és egy karácsonyi rendezvényt csak rendőri felügyelettel lehet megrendezni” – jegyezte meg.
Az MKP elnöke a negyedik programpillérrel összefüggésben felidézte: az arra a több mint egy éve bemutatott dokumentumukra alapul, amely a felvidéki magyarság megmaradását és a dél-szlovákiai régió felzárkóztatását célozza s, amelynek célkitűzése egy olyan, természetes régiók mentén kialakított déli megye létrehozása, amelyben a helyi közösség saját kezébe vehetné régiójának fejlesztését és a hivatalos kétnyelvűség is valóra válhatna. Hozzátette: ez a koncepció a peremvidék, a szórvány számára az oktatási és kulturális önkormányzatiság megadásával számol.
Németh Gabriella, az MKP szociális ügyi alelnöke a párt szociális és családpolitikai programpillérének legfőbb jellemzői közül a minimálbér összegének a mindenkori átlagbér 50 százalékára növelését emelte ki, illetve a gyermekvállalás ösztönzésének központi szerepére mutatott rá. Utóbbival kapcsolatban elmondta: egy egész sor kedvezmény és célirányos támogatás bevezetését tervezik.
Farkas Iván, az MKP gazdasági alelnöke a déli régió régen megoldatlan, átlagon felüli munkanélküliségének orvoslása mellett a társasági adókulcsok rendszerének megváltoztatását emelte ki. “A kisvállalkozók számára 15, a hazai középvállalkozások számára pedig 18 százalékos adókulcsot vezetnénk be, ugyanakkor a zömében külföldi beruházásokból létrejövő nagyvállalatok esetében (a jelenlegi 20 százalékról) 25 százalékra emelnénk azt” – fejtette ki.
Az MKP decemberben kezdte meg választási kampányát, amely vezető gondolatának a “Közös akarat” szlogent választották. Kampányukban a választási programjuk célkitűzései mellett más, a felvidéki magyar közösséget érintő problémák is megjelennek. Köztük a törvényi háttér módosulása miatt megszűnés fenyegette magyar kisiskolák kérdése, a kisebbségi kultúra finanszírozásának rendezése valamint a felvidéki magyar párt által tavaly ősszel indított, a kötelező menekültkvótákat elutasító petíció is.
(MTI)