Szlovéniában kora reggel kezdett sztrájkot a szlovén rendőrség: harmincöt százalékos fizetésemelést, korszerűbb felszerelést és a rendőrség állományának bővítését követelve.
A szlovén miniszterelnök elítélte a szakszervezetek által kezdeményezett sztrájkot, noha – mint hozzátette -folytatják a tárgyalásokat a szakszervezetekkel.
“Az, hogy rendőreink akkor lépnek sztrájkba, amikor Európában a biztonsági helyzet kiéleződött, amikor attól kell tartanunk, hogy északi szomszédaink lezárják a határt, amikor szembe kell néznünk a menekültáradattal, felelőtlenség, méltatlan és szégyenteljes dolog ” – mondta, majd hozzátette: csalódott és elkeseredett, valamint nem fog engedni a zsarolásnak.
Cerar mindazonáltal kiemelte, hogy a kritika nem a rendőröknek szól, akik a terepen felelőséggel teljesítenek szolgálatot, hanem a szervezőknek.
A szlovén rendőrség úgynevezett “lassító sztrájkba” kezdett, amellyel mérsékelik a határellenőrzési folyamatokat, valamint a migránsok ellenőrzését. A szakszervezetek jelezték, hogy a sztrájk ideje alatt a rendőrök betartják a törvényeket, valamint vigyáznak a rendre és a békére. Ugyanakkor folytatják a sztrájkot mindaddig, amíg a kormánnyal nem fejezik be a tárgyalásokat és az nem teljesítik követeléseiket.
(MTI)