Ezer-ezer eurót adott a közös célra, Szvatopluk nagymorva uralkodó pozsonyi várudvaron felállítandó lovas szobrára a három legfőbb közjogi méltóság, Ivan Gasparovic köztársasági elnök, Pavol Paska, a parlament elnöke és Robert Fico kormányfő, s ezzel megalakították a Szvatopluk polgári társulást. A 7,8 méter magas bronzszobrot szívesen bemutatnák már a parlamenti választások előtt. A vár helyreállítása nyárra készül el, az udvar dísze lehetne az életnagyságúnál jóval méretesebbre tervezett műalkotás, és – bár ezt most kifejezetten nem mondták – válság van, közadakozásból kéne elkészülnie.

A 270 ezer eurót összegyűjteni talán nem lesz nehéz. A közjogi méltóságok elsősorban a politikusoktól várják, hogy a zsebükbe nyúljanak, utána következnek majd a vállalkozók. Fico szerint az összeget akár 10-15-20 cég összedobhatja.

Fico szerint a vágtató nagymorva uralkodó szobra új nemzeti zarándokhellyé válhat, nemcsak történelmi emlékezésekkor, hanem társadalmi összejövetelek alkalmából is. A diákok is eljárhatnak ide művelődési kirándulások formájában. S ahogy Pavol Paska házelnök az aktuálne.sk hírportálnak megjegyezte: Szvatoplukot további történelmi hősök követhetik, elvégre valamikor is úgy volt az, hogy a nagyberuházások kötelező része volt a művészi alkotások beépítése. Azt mondta, ha újra hatalomra kerülnek, felmelegíti ezt a törvényt…

Felvidék Ma