A vita kezdetén Frans Timmermans európai bizottsági alelnök ismertette a brüsszeli testület aggályait a közelmúltbeli lengyelországi fejleményekkel kapcsolatban.
Beata Szydlo ezen aggályokra reagálva hangsúlyozta, a lengyel polgárok szabad választások útján, demokratikus módon döntöttek arról, hogy a PiS által javasolt változtatásokat végre kell hajtani Lengyelországban.
A kormányfő kifejtette, az elmúlt időszakban egyetlenegy alkalommal sem sérült az alkotmány Lengyelországban, ezért nem látja alapját annak, hogy ilyen sok időt szenteljenek ennek a kérdésnek. Mint mondta, az alkotmánybíróság átalakítása megfelel az európai normáknak, a szabályozás megalkotásakor más európai országokban alkalmazott elvekből indultak ki. Hozzátette, biztos benne, hogy a bírálók kisebbségben vannak.
A miniszterelnök emellett kijelentette: amikor harmadik országok, külső erők próbálták megoldani Lengyelország problémáit, az általában katasztrofális eredményre vezetett.
Esteban González Pons, az Európai Néppárt (EPP) spanyol EP-képviselője felszólalásában arra figyelmeztetett, hogy a zsarnokság nem mindig kívülről jön, s ennek kapcsán kiemelte, a sajtószabadság megromlása lehet az első jele annak, hogy sérül a demokrácia. Elmondta, nem akarják a tények elemzése nélkül elítélni Lengyelországot, ezért várják a bizottsággal folytatott párbeszéd eredményét.
A képviselő elmondta, Manfred Weber, az EPP német frakcióvezetője azért adta át neki a szólás lehetőségét, mert nem akarta, hogy a lengyel populista erők kihasználják a tényt, hogy Weber német állampolgárként bírálja Lengyelországot.
Gianni Pittella, a szociáldemokrata frakció (S&D) vezetője leszögezte, hogy nem fogják magukra hagyni Lengyelországot, valamint a vitatott törvénymódosítások visszavonására szólította fel a varsói kormányt.
“Az önök joga ma széles többség alapján, hogy alakítsák a médiát, de nem erről beszélünk. Ami bennünket aggaszt, az az, hogy ezt a nagy többséget arra használják fel, hogy leépítsék a fékek és ellensúlyok rendszerét” – mondta Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője.
Syed Kamall, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevű frakció képviselője szerint azonban egyértelmű, hogy a lengyel kormánynak nincs semmi olyan célja, amely aláásná a demokráciát.
Beata Szydlo az ülést megelőzően tárgyalt Martin Schulz európai parlamenti elnökkel, valamint a képviselőcsoportok vezetőivel.
Az utóbbi időben számos bírálat érte a Jog és Igazságosság pártot, elsősorban amiatt, hogy szorosabb ellenőrzés alá vonta a közmédiát és korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét. Varsó szerint viszont a törvénymódosítások tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek.
A Politico című amerikai hírportál európai kiadása szerint a varsói vezetés a jelek szerint próbál változtatni a nemzetközi megítélésén, miután az előző héten az Európai Bizottság előzetes vizsgálatot indított Lengyelország ellen, a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő pedig leminősítette az országot.
Szakértői értékelések szerint a lengyel kormányfő keddi strasbourgi látogatása is része ennek a kommunikációs hadjáratnak.
(MTI)