A hazai kereskedelmi csatornák kritikáját már sokan sokféleképpen megírták. Akik úgy gondolták, hogy a színvonal tekintetében már eljutottunk a pokol legmélyebb bugyraiba, azoknak csalatkozniuk kellett. Az RTL-nek ugyanis sikerült még mélyebbre kaparnia. Nagy munka volt, sokat dolgozhattak rajta, de összejött nekik.

Bizonyára a legtöbben már értesültek róla, hogy az RTL néhány hete műsorra tűzte a Tahó Való Világ legújabb szériáját. Ez a műsor nagyjából annyiról szól, hogy gondos odafigyeléssel összeválogatnak egy tucat címeres, tőrőlmetszett bugrist, továbbá hasonló mennyiségű és kategóriájú, repedtsarkú nőstény egyedet, majd hónapokon át azt nézik, ahogyan ezek közösen vakaróznak.

Azt már megszoktunk, hogy az effajta műsorok szereplőit a társadalom söpredékéből toborozzák. A VV „sztárok” legtöbbje annyira primitív, hogy még egy autósmoziba is alkalmatlan lenne székpakolónak. Hozzájuk képest a beton pingpongasztalon szocializálódott salgótarjáni munkásgyerek is egyetemi docensnek számít.

Az ember bármennyire is igyekszik elkerülni a Való Világgal kapcsolatos híreket, időnként mégis belefut egy-egy valóságshow „hősről” szóló hírbe. Véletlenül szereztem tudomást arról, hogy az RTL-nek sikerült a jelenleg is futó műsorba beválogatni egy olyan figurát, aki egy közismert csaló. Több tucat család életét tette tönkre. Építési vállalkozóként a gyanútlan vásárlókon át a kivitelezőkig mindenkit átvert. Jelenleg is büntetőeljárás folyik ellene üzletszerűen, jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt. Az RTL-t azonban a jelek szerint ez cseppet sem zavarja. Ők úgy vélik, hogy ezzel a személlyel minden rendben van, szerintük kiváló példaképe lehet a hazai fiatalságnak.

A mindennapjainkhoz már hozzá tartozik, hogy iskolázatlan munkakerülőket, és feslett erkölcsű nőszemélyeket mutogatnak a kereskedelmi tévékben. Jól tudjuk, hogy idehaza nem Cseh Laci, vagy Gyurta Dani a legnagyobb sztár, hanem az éppen aktuális valóságshow szereplő. Ebbe már sajnos kénytelenek voltunk beletörődni az elmúlt évtizedekben. Azt azonban nem lehet elfogadni, hogy ilyen gátlástalan bűnözőket propagáljanak, sztároljanak.

Nem tudom, hogy az RTL hova tud még süllyedni. Ha minden így megy tovább, a Való Világ következő bandájában Magda Marinkó, vagy Marian Cozma gyilkosai is helyet kaphatnak. Talán ezt sem kellene megvárni…

A VV6 továbbá még egy dologban korszakalkotó lett. Bár azt az eddigi szériák alapján is sejteni lehetett, hogy többségében kreált párbeszédek és mesterségesen gerjesztett feszültségek határozták meg a forgatókönyvet, ez az első évad, amikor a kereskedelmi csatorna vezetői nem szaroztak és kirakták az indexet: az egész show kamu. Az egyik véglény megijed egy póktól a sarokban, aztán pár perc múlva jön a Fókusz, ahol a pszichiáter a különböző fóbiákról beszél – mindez szépen előre legyártva, leforgatva. Itt már csak az nem látja az átverést, aki nem akarja, és a többség nem akarja, nincs rá igénye.

Jurenkó Ferenc – jobbegyenes.blog.hu