Az újság vasárnapi online kiadása szerint Ma Jing-csiu nem ragaszkodik a pártvezetői poszthoz és habozás nélkül kész vállalni a felelősséget. A forrás szerint ennek szellemében “fontos bejelentésre” készül a párt központi bizottságának szerdai ülésén. Ma Jing-csiu maga nyilvánosan hajtott fejet a vereség bejelentésekor és kijelentette, eljutott hozzá az emberek “üzenete”.
A tajvani kormányfő és a KMT főtitkára már benyújtották lemondásukat, a mostani kormány helyét pedig hamarosan egy átmeneti, ügyvivő kormány veszi át, amíg Ma nem nevezi meg új kabinetje tagjait.
A választásokon a hat nagy városból mindössze egyet, a 16 kisebb városból és megyéből ötöt volt képes megtartani a KMT. “Elesett” a főváros, Tajpej is, ahol a polgármesterségért induló független jelölt több mint 16 százalékkal több szavazatot kapott a Kuomintang színeiben induló jelöltnél.
Az Egyesült Államok nem hivatalos képviselete, a tajvani amerikai intézet (AIT) közleményében úgy fogalmazott, hogy a “tajvani embereknek büszkének kell lenniük e mérföldkőre, amely ismételten bebizonyította a tajvani demokratikus rendszer erejét és életképességét”. Idézték Barack Obama amerikai elnököt is, aki a közelmúltban egy nyilatkozatában Tajvant “virágzó demokráciának” nevezte.
A pekingi kormány tajvani ügyekben illetékes hivatalának szóvivője rövid közleményben nyugtázta a szombati tajvani választások eredményét és kifejezte, bízik abban, hogy a Tajvani-szoros két partján élők folytatják a kapcsolatok békés fejlesztését, továbbá “becsben tartják” a nehezen megszerzett eredményeket. A kínai média tömör összefoglalóban adott hírt Tajvan történetének – a jelöltek és a posztok számát illetően – eddigi legnagyobb választásáról.
A Kuomintang párti köztársasági kormány a kínai polgárháborút – a Kínai Népköztársaság 1949. októberi pekingi kikiáltását – követően menekült Tajvanra. Azóta de facto független államként működik, de alig kéttucatnyi ország ismeri el a világon. A mindenkori pekingi vezetés deklarált célja Kína újraegyesítése.
A 2008 óta hatalmon lévő, jelenleg is hivatalban lévő Kuomintang párti kormányzat az elmúlt években egy sor gazdasági, kereskedelmi, turisztikai és egyéb együttműködésről szóló megállapodást kötött Pekinggel, de megfigyelők szerint a mostani választás azt igazolja, hogy a 23 milliós Tajvan polgárainak meghatározó többsége nem ért egyet a közeledés tempójával.
(MTI)