Tállai András emlékeztetett, a kedden a parlament által elfogadott adócsomag értelmében a vállalkozásoknál bevezetik a megbízható, az átlagos és a kockázatos adózó fogalmát. A megbízható vállalkozásoka piacon is könnyebben tudnak majd érvényesülni, hiszen vásárlói, beszállítói is látják majd a jó minősítést, amelyet a bankok is figyelembe fognak venni.
Mint elmondta, 2016-tól negyedévente értékelik majd a vállalkozásokat, és a megbízható kategóriába kerülők sok előnnyel számolhatnak, míg a kockázatos adózókra jobban figyel az adóhatóság; ezek a cégek az adótartozásuk rendezése után kerülnek át az átlagos adózók csoportjába.
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a frissen elfogadott adócsomagban lényegében csak kedvező változások vannak: teher-, adó- és adminisztráció csökkenés, és a törvény – mind a magánszemély adózók, mind a vállalkozások számára – egyszerűsítéseket, kedvezményeket tartalmaz.
Tállai András kiemelte: a személyi jövedelemadó (szja) körében jelentős változás, hogy 2016-tól 1,5 millió ember helyett az adóhatóság készíti el az adóbevallást, 2017-től pedig már minden magyar magánszemély esetében. Hozzátette: az elektromos autókat terhelő adók lényegében megszűnnek,afuvarozók is kedvezményt kapnak, és illetékkedvezményeket is bevezetnek.
(MTI)