A belügyi és a külügyi tárca által készített dokumentumot hétfőn hagyta jóvá a cseh kormány.
A minisztériumok annak kapcsán dolgozták ki az intézkedéscsomagot, hogy az Ukrajnában élő volinyi csehek egy csoportja – mintegy négyszáz személy – az ottani háborús helyzetre hivatkozva, azzal a kéréssel fordult a cseh kormányhoz, hogy támogassa visszatelepülésüket őseik hazájába. Mintegy százan közülük már kapcsolatba is léptek a cseh hivatalokkal.
“A program a világ bármelyik országában élő összes csehet vagy cseh származású személyt érinti. Ezt azt jelenti, hogy az intézkedés nemcsak a volinyi cseheket érinti” – mondta Milan Chovanec belügyminiszter hétfőn a kormány ülése utáni sajtóértekezleten.
A dokumentum múlt héten nyilvánosságra hozott részletei szerint a cseh állam “indokolt esetekben és szigorúan egyéni elbírálás alapján” a hazatelepülő cseh származású személyeknek egyebek között legfeljebb egy évig ingyenes szállást biztosítana, a 18 éven felüli személyek 50 ezer, a 18 éven aluliak pedig 20 ezer koronás (mintegy 550 ezer, illetve 220 ezer forint) egyszeri anyagi támogatást kapnának. Az állam továbbá segítséget nyújtana a hazatelepüléshez, a tartós lakhely, illetve munkahely megszerzéséhez is. A tervezet néhány más támogatással – például az érintettek egészségbiztosításának a fedezésével – is számol. A költségeket a belügyminisztérium biztosítaná.
A támogatás odaítéléséről a belügyminiszter fog dönteni, tekintettel a kérelmező társadalmi és szociális helyzetére. Automatikus jogosultság a támogatásra nem lesz.
Milos Zeman cseh köztársasági elnök, aki korábban személyesen is foglalkozott a volinyi csehek kérésével és támogatta azt, közölte, hogy egyetért a tervezettel és szorgalmazza elfogadását.
“Nagyon jó, hogy a kormány rendszerszintű, és nemcsak egyetlen közösséget tekintetbe vevő tervezetet dolgozott ki” – méltatta a dokumentumot Hynek Kmonícek, a cseh államfői iroda külpolitikai igazgatója. Hangsúlyozta: el kell kerülni, hogy a téma politikai csatározások terepévé váljon.
(MTI)