Ander Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy ez a “plusz” 15 milliárd forint még az inflációs szintet sem fogja fedezni.
Az ellenzéki párt szerint, ha a tanévkezdés előtti “kormányzati pótvizsgákról” bizonyítványt állítanának ki, akkor abból az derülne ki, hogy oktatásfinanszírozásból, a pedagógus társadalom anyagi és erkölcsi megbecsüléséből, a fenyegető tanárhiány kezeléséből, valamint a társadalmi mobilitás, esélyegyenlőség megteremtése tekintetében elégtelenre vizsgázott a kormány.
Ander Balázs azt mondta, hogy a tanárok alulfizetettek, egyre jobban túlterheltek, és egyre nagyobb “politikai presszió” irányul rájuk.
Szólt arról is, hogy az iskolakezdés családok százezreinek okoz “nagyon komoly fejfájást”, ezért – pártja szerint – a családtámogatásoknak inflációkövetőnek kellene lenniük. E támogatások elvesztették értékük harmadát az elmúlt két kormányzati ciklus alatt – jegyezte meg.
Az ellenzéki politikus közölte azt is, a Jobbik szerint a gyermekvállalást és gyermeknevelést fokozottabban kellene támogatni.
A Jobbik alelnöke, Volner János egy újságcikkre reagáló pénteki Facebook-bejegyzésével kapcsolatos újságírói kérdésre, hogy a politikus marad-e a pártban, Ander Balázs azt válaszolta: Volner János “jelen állás szerint egészen biztosan marad a Jobbikban”. Közölte, nem tud semmilyen, az alelnök ellen indult etikai vizsgálatról.
(MTI)