A városvezető hangsúlyozta, Lévai József már független képviselő volt, amikor letette alpolgármesteri esküjét, és bár korábban az MSZP frakcióját erősítette, véleménye szerint helye van mind a testületben, mind a város közvetlen vezetésében és irányításában. Dobó Zoltán úgy fogalmazott, Lévai József személyében nem egy MSZP-s képviselőt, hanem egy rátermett embert jelölt alpolgármesternek.
Újságírói kérdésre válaszolva a polgármester a jelölésről kijelentette: a Jobbik vezetésének ez irányú bizalmát teljes mértékben bírja a helyi alapszervezet. Megjegyezte, számoltak azzal, hogy a felajánlás az MSZP-ben feszültségek forrása lehet.
Úgy fogalmazott: az MSZP méltatlanul bánt Lévai Józseffel, amikor kizárta a pártból, hiszen ő volt az, “aki az MSZP-s arculatot tudta finomítani a környéken”, “nevéhez fűződik, hogy az MSZP nem süllyedt el a városban és a város környékén”.
Az alpolgármesterek számának növeléséről Dobó Zoltán elmondta, a város érdekeit figyelembe véve döntött úgy, hogy két alpolgármesterrel vágnak neki az elkövetkező időszaknak. Kifejtette, úgy, hogy az egyik alpolgármestert, Kozma Henrik Alajost a Jobbik, a másik alpolgármestert, Lévai Józsefet pedig az MSZP adja, széles társadalmi bázis “érdekeit, kívánságait” szolgálják ki.
Rig Lajos, a térség áprilisban megválasztott országgyűlési képviselője (Jobbik) hangsúlyozta, egy Tapolca méretű városban a lokálpatriotizmus az, ami elősegíti a város és a gazdaság fejlődését. “Nem egy felülről kapott pártpolitikai irányvonalat kell követni”, hanem azokat a szempontokat kell elsősorban figyelembe venni, amik a hely adottságai – fogalmazott. Hozzátette: parlamenti munkája során minden egyes döntésével támogatni fogja Tapolca városát ugyanúgy, ahogy Ajkát és Sümeget is.
Tapolca város képviselő-testülete pénteki rendkívüli ülésén választott alpolgármestereket az áprilisban Veszprém megye 3-as választókerületében országgyűlési képviselői mandátumot szerzett Rig Lajos helyére. A város polgármestere, Dobó Zoltán főállású alpolgármesternek az MSZP korábbi városi elnökét, Lévai Józsefet, míg társadalmi megbízatású alpolgármesternek a jobbikos Kozma Henrik Alajost jelölte, akiket a testület titkos szavazással 6 igen és 4 nem szavazat mellett választott meg.
Lévai Józsefet, mivel elfogadta a Jobbik alpolgármesteri ajánlatát, az MSZP vezetése csütörtökön kizárta a pártból.
(MTI)