Rig Lajos a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, “a kórházi struktúraátalakítás megbukott”, az állami fenntartásban levő kórházak adósságállománya “majdnem eléri a százmilliárdot”.
Jó iránynak nevezte a tapolcai kórház adósságállományának kifizetését, viszont – mondta – szeretné elérni, hogy az ajkai kórházban felhalmozott csaknem ötszázmillió forintos adósságállomány is “egyenlő legyen a nullával”.
Dobó Zoltán, Tapolca jobbikos polgármestere felidézte, hogy 2012-ben egy hét alatt több mint 12 ezer aláírást gyűjtöttek a tapolcai aktív sebészeti és belgyógyászati ellátás megmaradásáért. A szakállamtitkárságon azonban”azt közölték velük: eldőlt a kórház sorsa” – mondta. Ezt úgy értékelte, hogy “a köz érdekével szembemenve” szüntették meg az aktív ellátást, “semmibe véve az itt élők akaratát”.
Hozzátette, Tapolca 2015-ben egyhangú szavazással 77 millió forint költségvetési támogatást különített el a kórház számára. Mindezt azért nem tudták még átutalni, mert olyan gazdálkodó egységet nem támogathatnak, amely tartozik a városnak vagy a város tulajdonában levő cégeknek. Mivel azonban március végén a kórház elindította azokat az átutalásokat, amelyekkel tartozott a város cégeinek, elhárult az akadály a támogatási szerződés megkötése elől – mondta.
Dobó Zoltán emlékeztetett: amikor ősszel átvette a Jobbik a város vezetését, akkor szembesültek azzal, hogy a kórház több mint 80 millió forinttal tartozik a városi közétkeztető cégnek és a távhőszolgáltatónak. Megjegyezte, a kórház mondta fel tavaly év végével a szerződést a közétkeztető társasággal, “felelőtlen, arcátlan módon veszélyeztetve” a céget, mert nem tájékoztatták a hivatalba lépő városvezetőket arról, hogy milyen módon kívánják kifizetni hátralékukat. Ezzel “csődközeli állapotba taszították” a főként gyermekeket és szociálisan rászorulókat kiszolgáló városi tulajdonú társaságot – fogalmazott.
Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt. A választást április 12-én tartják meg.
(MTI)