A helyi művelődési központban mintegy 150 fős hallgatósága előtt Vona Gábor azt mondta, ha vasárnap a Jobbik nyer, végre elindulhat valamiféle változás az országban.
Kiemelte, ha sikerül mandátumot szereznie vasárnap Veszprém megye 3-as számú választókerületében a Jobbiknak, Rig Lajos lesz a párt első egyéni választókerületben győztes országgyűlési képviselője, a Jobbik pedig az első olyan pártként kap egyéni választókerületi mandátumot, amely nem volt a rendszerváltók közt.
Vona Gábor “mint kormányra készülő párt elnöke” kijelentette, Magyarországon elsőként a korrupciót szeretné felszámolni. Azt mondta, ez pénzbe sem kerül, sőt “nagyon sok pénzt tart meg az országnak”.
Úgy vélte, az elmúlt 25 évben nem volt olyan kormánya Magyarországnak, akinek nem lett volna “piszkos, mocskos, aljas korrupciós ügye”. Kijelentette, Magyarországon mindaddig nem lesz a korrupció hálózata felgöngyölítve, amíg nem lesz olyan kormánya az országnak, amely nem érintett az elmúlt 25 év ügyeiben.
A Quaestor-botránnyal kapcsolatban azt mondta: arra kíváncsi, “hogyan fordulhatott elő az, hogy a Fidesz és a kormány állampapírokat fialtatott egy olyan cégnél, ahol úgy tűnik, hogy pilótajáték volt”.
A választókerületben folytatott kampányról szólva megjegyezte, Rig Lajos az összes települést felkereste, és ő maga is kedd óta a térséget járja: 44 településen tartott fórumot. Azt mondta, a vasárnapi választástól azt várja: az az ember lesz a választókerület képviselője, aki “a kampányban is megőrizte tisztességét, becsületét és tartását”.
Rig Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje kijelentette: erős negatív kampány folyt ellenfeleik részéről, de a jobbikos politikusok “nem mentek bele semmiféle sárdobálásba, személyeskedésbe”.
A jelölt a térség kiemelt feladataként említette az egészségügyi ellátás minőségének javítását, azon belül is a tapolcai kórház ügyét. Rámutatott, a szülészeti, a sebészeti és a belgyógyászati ellátás megszűntével a térség 55 ezer lakosának ellátása is az ajkai kórházra hárult. Ezáltal a várólisták hossza nem hogy csökkent volna, hanem sokkal inkább nőtt. Az aktív osztályok visszaállítására utalva kijelentette: “semmivel sem kérünk többet, mint ami volt”.
Köszönetet mondott családjának, a Jobbik elnökségének, a párt ifjúsági tagozatának, “akik a kampány során aktívan és nagy erővel vettek részt”, valamint azoknak a civileknek, akik biztatták. Azt kérte a választóktól, hogy bár jó időt mondanak vasárnapra, tíz percre szakítsák meg a kerti munkákat, menjenek el szavazni, mert ez állampolgári joguk.
Dobó Zoltán, Tapolca jobbikos polgármestere úgy fogalmazott: a tapolcai emberek érdekközösséget alkotnak, és az érdekazonosságok felismerése az alapja annak, hogy a város ötről hatra jusson. Szerinte az országgyűlési választáson az az érdek, hogy Tapolcáról kerüljön ki az az ember, aki hangjukat fogja hallatni a parlamentben, és “ne a szomszédból”.
A lakossági fórum előtt tartott sajtótájékoztatón Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője a 2010-es vörösiszap-katasztrófa kártalanítása körüli problémákat rótta fel a kormánynak. Az Országgyűlés vörösiszap-katasztrófát vizsgáló bizottságának elnökeként az ellenzéki képviselő hangsúlyozta: a kormány ugyan idejében átvette a felügyeletet, mégsem történt meg a beszállítók kártalanítása. Elmondása szerint több száz vállalkozásnak több milliárd forintja ragadt benn a felszámolás alatt álló Mal Zrt.-ben.
Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében azért tartanak vasárnap időközi választást, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.
(MTI)