Tarlós István szerint két évvel az önkormányzati választások előtt nem biztos, hogy érdemes találgatni a következő főpolgármester kilétéről, mivel a személyről még nincs döntés. A főpolgármester erről a hvg.hu-nak adott, pénteken megjelent interjújában beszélt.

A főpolgármester azt mondta, a Fidesz fővárosi támogatottsági adatait elemezve “valóban arra a következtetésre juthat, hogy egy új fideszes főpolgármester már ellenzéki többséggel szemben lesz kénytelen kormányozni”. (Tarlós Istvánt az után kérdezte a portál, hogy információi szerint egy kormányközeli elemző intézet mérése alapján, ha most lennének a választások, Budapesten az új választójogi törvény szerint kijelölt 18-ból 14 egyéni választókerületet a szocialisták szereznének meg.)

“A következő főpolgármester személyéről még nincs döntés” – mondta Tarlós István, akinek arról, hogy ez egyáltalán szóba került, “informális értesülései vannak”, hivatalosan senki nem beszélt még róla a pártvezetésből – olvasható az interjúban.

“Ebben – az egyik irányban biztosan – nyilván az én véleményem is számít, márpedig ezt egyelőre nem akarom megfogalmazni, mert túl korai. Lehet ez igen, és nem is majd, de addig lesz például egy parlamenti választás is, amin sok múlhat. A közvélemény-kutatási adatokat persze én is ismerem” – fogalmazott Tarlós István.

A főpolgármester ugyanakkor tagadta, hogy ez azt jelentené, helyzete bármilyen szempontból is meggyengült a Fideszben. Mint mondta, ha őt indítják, az “a formállogika szabályai szerint nem jelenti azt, hogy meggyengült volna a helyzete”. Az ugyanakkor szerinte elképzelhető, hogy a Fideszben más – éppen a párt fővárosi támogatottságát nézve – nem nagyon fog tolongani a posztért. “De ebből még nehezen következtethető az, hogy meggyengült volna a helyzetem. Ha valakit valahova jelölnek, nem feltétlen a gyengeség jele” – mondta az interjúban Tarlós István.

MTI – szebbjovo.hu

1352507640