Beszélgetés Kulcsár Gergellyel, a Jobbik Debreceni Alapszervezetének immáron harmadjára megválasztott elnökével.

Hány tagot számlál a debreceni Jobbik alapszervezete és milyen összetételű a csapat?

Az alapszervezetünknek jelenleg közel 40 tagja van, sok szimpatizáns is látogatja taggyűléseinket, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak, vagy nem akarnak belépni a pártba, de igen aktívan tevékenykednek. Ezen kívül egy kb. 50-es lista tornyosul előttünk, akik a Vona – Morvai országjáráskor iratkoztak fel tagnak vagy aktivistának, ezeknek az embereknek a megkeresése folyamatban van, és akkor még nem is beszéltem a világhálón keresztül jelentkezőkről, akik folyamatosan futnak be hozzánk. Szóval örömmel mondhatom, hogy soha nem látott érdeklődés mutatkozik a Jobbik iránt, és a komoly tagtoborzásba még bele sem kezdtünk.

A debreceni csapat korösszetétele kis túlzással a csecsemőtől az aggastyánig terjed, de a viccet félretéve: 16 és 80 között minden korosztály megtalálható. Van közöttünk gimnazista, egyetemi hallgató, nyugdíjas, építész, vannak orvosok, újságírók, vállalkozók, pedagógusok és természetesen kétkezi munkások is, és még sorolhatnám.

Légy szíves dióhéjban foglald össze az alapszervezet legfontosabb tevékenységeit a tavalyi esztendőben!

Eseménydús volt a tavalyi évünk. Voltak szabadtéri rendezvényeink: megemlékeztünk március 15-éről a Kossuth téren, trianoni megemlékezést tartottunk a Bem téren illetve a hagyományos adventi keresztállításunk a Petőfi téren. Legnagyobb visszhangja a márciusi rendezvényünknek volt. Ezt is – mint általában – a Magyar Gárdával közösen szerveztük, valószínűleg ezért, Kolompár Orbánék ellendemonstrációt jelentettek be. Érdekes kérdés, hogy egy nemzeti ünnepünkön egy megemlékezés ellen miért kell tüntetni, de ez legyen az ő dolguk. Mindenesetre az különösen szívet melengető volt, hogy a mi rendezvényünkön közel ezer résztvevő volt, az ellentüntetők 10-15 fős „tömegével” szemben.

A debreceni Jobbik szervezésében tartott előadást Kiszely István professzor áprilisban, a szeptemberi Vona – Morvai országjárás debreceni állomása átütő sikert hozott, a 6-700 érdeklődő számomra is kellemes meglepetés volt.

A tavalyi évben állt föl a debreceni Jobbik szakértői bizottsága, akik a szakmai háttérmunkájukkal segítik a szervezetünket, illetve a központot. Szeptemberben erőteljes Jobbikos közreműködéssel jelent meg a Szebb Jövő című havilap első száma, szintén ebben a hónapban indult az Atilla Király Népfőiskola, amelynek a szervezésében is elévülhetetlen érdemei vannak tagtársainknak. Örömteli hír, hogy az év végén megalakult a Jobbik Debreceni Alapszervezetének Ifjúsági Tagozata, fiataljaink nagy elánnal veselkedtek neki a munkának. Ősszel tisztújítást tartott alapszervezetünk, a tagság egyhangúlag bizalmat szavazott a régi elnökségnek, amelybe egy kis vérfrissítésképpen egy új tag is helyet kapott.

Hogyan és milyen hatékonysággal tudjátok megszólítani a lakosságot?

Hogy milyen hatékonysággal, az majd a választásokon derül ki, de igyekszünk. Az előzőekben már említettem a rendezvényeinket, ezek egyre népszerűbbek, szinte csak pozitív visszajelzések vannak. Egy-egy rendezvény után van úgy, hogy órákat beszélgetünk Jobbik szimpatizánsokkal, ez nagyon nagy töltést ad nekünk. A Szebb Jövő hasábjain is kapunk helyet, köszönet érte a főszerkesztőnek! Folyamatban van a kapcsolatfelvétel a város olyan civil szervezeteivel, amelyek hasonló értékrendet képviselnek, mint mi. Idén kéthavonta lakossági fórumokat fogunk tartani, így még inkább érzékelhetjük majd, hogy mi az emberek véleménye a közügyekről. Akik pedig feliratkoznak a levelezőlistánkra, folyamatosan kapják hírleveleinket. A Blaháné utcai irodánkban februártól állandó ügyelet fog működni, ezzel is megkönnyítve a kommunikációt a szimpatizánsainkkal.

Országosan milyen helyet foglal el a Jobbik a magyar politikában?

Úgy gondolom, hogy kijelenthető: a Jobbik mostanra a magyar politikai élet meghatározó tényezőjévé nőtte ki magát. Nem tartom mérvadónak a közvélemény-kutató intézetek felméréseit, de az jelent valamit, hogy már a Szonda Ipsos is 3%-on méri a Jobbikot, – megelőzve ezzel az SZDSZ-t is. Véleményem szerint 5% feletti a támogatottságunk, mindenesetre a január 11-i ferencvárosi időközi országgyűlési választás választ ad arra a kérdésre, hogy hol tartunk most.

Nem tudom, hogy mikor gyarapodott szervezetileg párt utoljára Magyarországon hasonló ütemben, mint a Jobbik napjainkban, de nem mostanában az biztos. Csak meg kell nézni a párt központi honlapját, hétről-hétre alakulnak szervezeteink. Kezdenek rájönni az emberek, hogy a magyar politika nem csak a Fideszből és az MSZP-ből és csatolt részeiből áll. Létezik más alternatíva, lehet tisztességes politikát is folytatni, őszinte hazafisággal, tiszta szívvel, becsületesen.

A Jobbikot nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni! A politikai elit tart is tőlünk rendesen, mi nem vagyunk része a “rendszernek”. Félnek, hogyha bekerül a Jobbik az országgyűlésbe vége a mutyizásnak, borul a bili. Nem tudom megnyugtatni igen tisztelt politikusainkat, akinek van félnivalója az féljen is a Jobbiktól!

Milyen a debreceni Jobbik kapcsolata a helyi Magyar Gárdával?

Röviden elintézhetném ezt a kérdést annyival: kiváló, testvéri viszonyt ápolunk a Gárdával, de ha jól sejtem ennyivel nem úsznám meg, van egy kis hátsó szándékod ezzel a kérdéssel! Szeptemberben robbant ki a Gárdán belül egy – véleményem szerint – kívülről irányított műbalhé. Akik ezt véghezvitték a Jobbikot és a Gárdát szerették volna szembeállítani, összeugrasztani. Szétverni, amit közösen, gárdisták és Jobbikosok felépítettünk. Szerencsére csak részsikereket értek el ezek az emberek. Sajnos a megyében is voltak olyanok, akik uszították a gárdistákat a Jobbik ellen, teletömve a fejeket hazugságokkal, rágalmakkal, a célkeresztben a Jobbik országos és helyi vezetőivel. Ezek az egyének ma a Dósa-féle csapat megyei vezetői…

A Gárdán belüli konfliktust közelítsük meg három oldalról. Először nézzük a kiindulópontot, ki mit akart? Dósáék teljes mértékben el akartak távolodni a Jobbiktól, ahogy fogalmaztak: egyenlő távolságot akarnak tartani minden politikai párttól. Már ez is érdekes, milyen ideológiával van felvértezve az a szervezet, amely egyenlő távolságra van az SZDSZ-től és a Jobbiktól? Nos, így lehet hatékonyabban építkezni, vagy úgy, hogy az Egyesület eredeti elképzelése szerint: a Jobbik és a Magyar Gárda szoros szövetségben halad kéz a kézben, egymás függetlenségének tiszteletben tartásával? Természetesen együtt erősebbek vagyunk!

Másfelől megközelítve a dolgot: kinek milyen jövőképe van, és melyiknek van realitása? A szakadároknak elég homályos a jövőről alkotott véleménye, nem igazán nyilatkoztatta ki Dósa István, hogy valójában mit is akarnak, azon kívül, hogy a Jobbik ördögi mivoltát hangsúlyozzák. Kósza információkból azt szűrtem le, hogy egyszer majd, ha eljő a pillanat, forradalmat akarnak kirobbantani és a győzelem után ítélkezhetnek, és ennyi. Vona Gábor több helyen kifejtette, hogy szerinte mi a járható út. Dióhéjban: egy jól megszervezett, több lábon álló nemzeti oldal, ahol a politikai vonalat a Jobbik képviseli, civil mozgalomként önvédelmi, hazafias küldetése van a Gárdának, kulturális népművelő funkciót tölt be az Atilla Király Népfőiskola, és a nemzet asztalának negyedik lába, amely az előzőek szoros együttműködésével, megerősödésével hozható létre, az a gazdasági erő ami mindezek mögött áll majd: magyar piacok, hangya szövetkezetek, magyar bank stb. Így fokozatosan, tudatosan építkezve egyre nagyobb tömegeket magunk mögött tudva elérhetjük célunkat: a Szent Korona Magyarországának feltámadását! Döntse el a kedves olvasó melyik út a vonzóbb, a megvalósítható.

A harmadik megközelítés: kik támogatják Dósáékat és kik a Magyar Gárdát? Nemzeti körökben elismert közéleti szereplőt nem tud felmutatni a szakadár szárny, Vona Gáborék listája szinte végeláthatatlan, csak ízelítőül: Kiszely István, Dr. Hegedűs Lóránt, ifj. Hegedűs Lóránt, Wittner Mária, Für Lajos, Morvai Krisztina, Pörzse Sándor, Usztics Mátyás és még sorolhatnám… Bocsáss meg nagyon elkanyarodtam az eredeti kérdésedtől. A Jobbik és a Magyar Gárda Hajdú-Bihar megyében egymást segítve, szorosan együttműködve tevékenykedik.

Hogyan készül a Jobbik a választásokra és hogyan készültök ti, Debrecenben és a megyében?

Ahogy korábban szó volt róla, a pártépítés nagy erőkkel folyik, minél több településen alakul szervezetünk, annál hatékonyabban tudunk dolgozni. Ezen a téren nincs gond. A megyénk az országban a közepesen szervezett megyék közé tartozik, de az elkövetkezendő három hónapban 8-10 új szervezet megalakulása tűnik megvalósíthatónak, így mind a kilenc választókerületben lesz szervezetünk, nem is egy. A szakmai háttérmunkával az utóbbi időben kisebb szervezési zavaraink voltak, de hamarosan helyre áll a rend. Szakemberekkel el vagyunk látva, programunk ilyen szempontból sínen van.

Debrecenben sincs gond szakértők terén, a helyi program készülőben van. Már most kellő számú aktivistával rendelkezünk, bár szorgos, tettrekész hazafiakból sosem elég, hamarosan toborzásba kezdünk. A nagyobb feladatokra – gondolok itt a képviselőjelöltekre, polgármesterjelöltre – is megvannak a kiszemeltjeink, de ez még nem publikus, annyit azért elárulhatok, hogy vannak ászok a lapjaink között.
Az első nagyobb megmérettetés az EU parlamenti választás lesz, mint ismeretes a listavezetőnk Morvai Krisztina hazánk egyik legnépszerűbb közéleti szereplője, de rajta kívül is lesznek húzónevek a listán. Komoly szervező, előkészítő munka zajlik a pártközpontban nemcsak erősebbek, profibbak is lettünk az elmúlt időszakban.

Amiben nagyon le vagyunk maradva a többi párttól, azok az anyagi lehetőségeink. Támogatók megtalálása, a pénzügyi háttér megteremtése nagyon fontos pontja egy párt működésének, főként választásokra készülve. Ebben nem állunk túl rózsásan sem Debrecenben, sem országosan, de dolgozunk az ügyön.

Milyen egyéb terveitek vannak?

Valószínűleg lesz rendezvényünk januárban, februárban és márciusban is. Tervezünk előadássorozatot, lakossági fórumokat, jótékonysági eseményeket. Egy grandiózus rendezvényt is szeretnénk megvalósítani az idén, de ez hatalmas szervezői munkát, illetve nem kevés anyagi ráfordítást igényel, ha lesznek konkrétumok ez ügyben, ígérem a Szebb Jövő olvasói fognak először értesülni róla.

Ne csodálkozzon senki, ha 2009-ben lépten-nyomon a Jobbikba botlik majd. Most igazán érzem azt az erőt a pártunkban, hogy gyökeresen meg tudjuk változtatni az ország politikai térképét. Nem szeretek jósolni, de azt biztosra veszem, hogy a Jobbik több képviselőt küld majd az EU-ba, bekerül a Parlamentbe és a debreceni közgyűlésben is lesz frakciónk. A legmerészebb jóslatomat el sem merem mondani…