A Süddeutsche Zeitung (SZ) című lap és két regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportjának csütörtöki beszámolója szerint az 51 éves, spanyol származású német állampolgár a kihallgatásán azt mondta, hogy ő csak egy apró fogaskerék egy nagy gépezetben, amelyet azzal a céllal építettek fel, hogy “Allah nevében” iszlamistákat szivárogtassanak be a belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálatba.
“Engem megfogtatok, de a terv végrehajtása halad tovább” – mondta a férfi, akit súlyos, állam elleni bűncselekmény előkészítésével és szolgálati titok megsértésével gyanúsít a düsseldorfi ügyészség.
A férfi iszlamistának vélt emberekkel az interneten folytatott üzenetváltásokban elárulta, hogy a szolgálatnál dolgozik, és megígérte, hogy bejuttat merénylőket a szervezet kölni központjába, de legkevesebb egy csevegőpartnere a BfV informátora volt, így lebukott.
Az SZ, az NDR és a WDR beszámolója szerint a szolgálatnál egyelőre nem tudják, hogy a gyanúsított igazat mond-e a nagyszabású beszivárogtatási tervről, vagy csak fontoskodik, esetleg megbolondult. Arra viszont büszkék, hogy sikerült leleplezni. Aktáját megvizsgálta a BfV elnöke, Hans-Georg Maassen is, és megállapította, hogy a kollégák nem követtek el hibát a szolgálatnál csupán néhány hónapja, április óta dolgozó munkatárs felvétele során.
A súlyos, állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség egyelőre nem vonta magához az ügyet, az SZ, az NDR és a WDR szerint azért, mert nem találták kellőképpen nyomósnak a bizonyítékokat.
A házas, négygyermekes családapa korábban egy bankban dolgozott marketingesként. A BfV-nél az iszlamista szubkultúra megfigyelésével foglalkozó részlegen dolgozott. Esete megkérdőjelezi a munkaerő-kiválasztási eljárások megbízhatóságát, mert átvilágítása során nem derült ki, hogy – egyelőre ismeretlen időpontban – áttért a kereszténységről a muzulmán vallásra.
Az SZ, az NDR és a WDR szerint a november közepén őrizetbe vett, majd előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsítottról a többi között azt sem lehet még tudni, hogy mennyire vallásos. Nem utal konzervatív muszlim beállítottságra, hogy a csevegőprogramokban használt álneve megegyezik egy melegpornó oldalakon szereplő névvel. Erről a mozzanatról a Bild című lap is írt, azzal a kiegészítéssel, hogy a gyanúsított lakásában találtak pornográf anyagokat, amelyekben szereplőként tűnik fel.
A BfV elnöke szerdán, az ügy kipattanása után újságíróknak elmondta, hogy a gyanúsított radikalizálódása nem tűnt fel senkinek, közvetlen környezetének sem, leleplezése pedig az alapos felderítőmunkának és a szolgálat gyors intézkedéseinek köszönhető.
Kiemelte, hogy a gyanúsított felvétele előtt mélyreható biztonsági ellenőrzést végeztek, kikérdezték mind az öt embert, akit referenciaként megjelölt, környezettanulmányt végeztek és átvizsgálták valamennyi adatbázist.
Azonban az eset miatt felülvizsgálják az alkalmazási, munkaerő-felvételi eljárásokat – tette hozzá Hans-Georg Maassen. Megjegyezte, hogy az eddig alkalmazott módszerekkel kiszűrtek már több feltételezett szélsőségest és külföldi kémet.
(MTI)