Az elmúlt év negyedik negyedévének növekedése a hivatalos tájékoztatás szerint éves bázison 6,8 százalék volt, 0,1 százalékponttal alacsonyabb a harmadik negyedév teljesítményénél.
A szezonálisan kiigazított adatok szerint október-decemberben a GDP 1,6 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz viszonyítva, szemben az előző negyedévi 1,8 százalékos növekedéssel.
2014-ben a világ második gazdasága 7,3 százalékkal bővült.
A tavalyi GDP-növekedés összhangban van a központi gazdaságirányítás elképzelésével, a 7 százalék körüli tervvel. Ezt többszöri kamatcsökkentéssel és egyéb gazdaságélénkítő intézkedéssel sikerült elérni.
A kínai gazdaság makroadatai az elmúlt évben gyengülő exportról és ingatlanpiacról, lassuló befektetésekről és magas hitelállományról árulkodtak.
Elemzők szerint a tavalyi negyedik negyedévi teljesítmény további gazdaságélénkítő lépésekre ösztönözheti kínai kormányt annak érdekében, hogy a strukturális átalakítás alatt álló gazdaság lassulásának folyamatában ne következzen be zuhanás. Ettől függetlenül az általános szakmai közvélekedés szerint idén is a kínai gazdaság visszaesésére kell számítani.
(MTI)