Heizer Antal, a posztjáról távozó pozsonyi magyar nagykövet szerint az utóbbi években keletkezett magyar-szlovák konfliktusok kiindulópontjai nem Magyarországon voltak, a pilisszentkereszti szlovák ház ügyét leszámítva. “Az összes többi konfliktus Szlovákiában keletkezett, az állam és állampolgárai viszonyrendszeréből fakadt” – jelentette ki Heizer Antal a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportálnak adott, az internetre kedden felkerült nyilatkozatában.

A diplomata szerint az utóbbi öt évben válságközeli helyzetek is kialakultak bizonyos szituációk kapcsán. “Ennek okát a Szlovák Nemzeti Párt Fico-kormányban való részvételében látom. Ez a szélsőséges nacionalista erő folyamatos nyomás alatt tartotta a felvidéki magyarságot, így a két kormány vezetőinek nagyon szűk tere adódott arra, hogy pozitív irányba haladjanak a kölcsönös kapcsolatok” – fejtette ki, hozzátéve, hogy a két kormányváltás után nyugodtabb párbeszéd indult meg.

A nagykövet szerint komoly gondot okoz az is, hogy míg Szlovákiában állandóan napirenden van a magyar kérdés, addig Magyarországon a szlovák kérdés nincs a legfontosabbak között. “Magyarországon ez a probléma nincs a politikai elit első húsz legfontosabb kérdése között, Szlovákiában viszont folyamatosan. Ezt az ellentmondást nehéz feloldani” – vélekedett Heizer.

Nemzetközi kérdésekben szinte teljesen azonos Budapest és Pozsony álláspontja – mondta a nagykövet, rámutatva, hogy “ami problémás lehet, az a két ország eltérő kisebbségpolitikai megközelítése”.

“Magyarország a kisebbségek kollektív jogai mögött áll, míg Szlovákia az individuális jogokat szorgalmazza. Ezt a konfliktust feloldani nagyon nehéz, mindkét megközelítésre vannak európai példák” – mutatott rá Heizer Antal, akinek az utódja, Balogh Csaba augusztus végén áll hivatalba.

MTI – szebbjovo.hu