A Jobbik vérlázítónak tartja a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának keddi első fokú ítéletét, amelyben elmarasztalta Magyarországot a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés büntetés miatt.

Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője az MTI-nek kijelentette: igenis szükség van Magyarországon a tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre. “Értjük azt a logikát, hogy az ilyen ítélettel sújtott bűnözőktől nem vehetik el a reményt, de kérdem én, mi van az áldozatok reményével, az ő hozzátartozóik jogaival és végérvényesen elvett reményével” – vetette fel.

A jobbikos politikus szerint a Fidesz most bizonyíthatja, hogy nemcsak kommunikációs szinten szabadságharcos, hanem tettekben is, és nem fog igazodni a brüsszeli, strasbourgi elvárásokhoz. A kormánypárt akkor igazán szabadságharcos, ha megtartja a büntető törvénykönyvben ezt a passzust – tette hozzá.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Magyarországot a tényleges – vagyis a felülvizsgálat lehetőségét kizáró – életfogytiglani szabadságvesztés büntetés miatt. Érvelésük szerint az életfogytig tartó szabadságvesztésre elítélttől nem lehet magatartásbeli együttműködést elvárni akkor, ha eleve jogilag kizárt, hogy bármikor később – bármilyen távoli jövőben is – felmerülhet az ügy felülvizsgálata, annak az esélyével, hogy az elítélt az addigi magatartása alapján esetleg vissza is nyerheti szabadságát.

(MTI)