A tárcavezető tájékoztatása szerint az 57 megfigyelt többsége korábban külföldön harcolt különböző dzsihadista csoportok tagjaként. Közülük 27-en pedig a jövőben készülnek Szíriába utazni.
“Lehetséges, hogy nem mindegyikük jelent komoly veszélyt” – jelentette ki Jambon, hozzátéve, hogy azok le fognak kerülni a listáról, akik “már nem jelentenek fenyegetést a társadalomra”.
A belügyminiszter elmondta, hogy a radikalizálódás felszámolását célzó terv keretében a hatóságok az elmúlt hat hónap során mintegy ötezer házkutatást tartottak Molenbeek-Saint-Jeanban.
A 96 ezer lakosú kerület azután került a sajtó érdeklődésének középpontjába, hogy kiderült, a tavaly novemberi párizsi és a márciusi brüsszeli merényletek elkövetői közül többen is hosszabb-rövidebb időre megfordultak a kerületben.
Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre muszlim szélsőségesek, harminckét ember halálát okozva. Belgiumban a hatóságok még mindig hármas, azaz “súlyos” fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, “lehetséges és valószínű” terrortámadás.
(MTI)