Besenyő János, a kutatóműhely vezetője elmondta: Magyarországon eddig csak néhány könyv jelent meg a terrorszervezetről, és Az Iszlám Állam – Terrorizmus 2.0 Történet, ideológia, propaganda című kiadvány az első olyan, amelyet magyar szerzők írtak.
Az ezredes elmondta: a kutatók több különböző megközelítésből vizsgálták és mutatták be a terrorszervezetet. Többek között olyan szempontból is vizsgálták a kérdést, hogy magyar katonák is vannak az iraki Erbílben, és részt vesznek az Iszlám Állam elleni harcban.
Vogel Dávid főhadnagy hozzátette: a könyv általa írt részében azt a kommunikációs csatornarendszert igyekezett bemutatni, amelyet a terrorszervezet használ, és ezen keresztül miként működik toborzási, propagandarendszerük.
A könyvet – amelyet Besenyő János mellett Vogel Dávid főhadnagy, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének munkatársa, Prantner Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bölcsészettudományi Kar Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszékének tudományos segédmunkatársa, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének külső kutatója és Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója, az MTA és a SZTE együttműködésében létrehozott Vallási Kultúrakutató Csoport munkatársa jegyez – pénteken mutatják be Budapesten.
(MTI)