A súlyos, állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint a 17, 18 és 26 éves szíriai állampolgárokat azzal gyanúsítják, hogy az Iszlám Állam szolgálatában tavaly Németországba utaztak azzal a céllal, hogy “teljesítsenek egy megbízást”, vagy álljanak készenlétben és várjanak “további utasításra”.
A hatóság szerint a csoport vezetője a 17 éves fiatalember, aki legkésőbb tavaly szeptemberben csatlakozott az Iszlám Államhoz, és a szervezet egyik központjaként számon tartott szíriai Rakkában kiképzést kapott lőfegyver, illetve robbanószer használatából. Tavaly októberben kötelezettséget vállalt a terrorszervezet által ellenőrzött területen kívül végrehajtandó műveletek irányításáért felelős egyik IÁ-vezető előtt arra, hogy két társával együtt Európába utazik.
A három gyanúsított az Iszlám Államtól kapott útlevéllel, több ezer dollár készpénzzel és olyan mobiltelefonokkal indult el, amelyre külön a terrorszervezettel való kapcsolattartás céljából telepítettek egy programot. A gyanúsítottak tavaly novemberben, Törökországon és Görögországon keresztül jutottak el Németországba – áll a közleményben, amelyben nem szerepel a gyanúsítottak jogállása, de a körülmények alapján nyilvánvaló, hogy mindhárman menedékkérők.
Szíriai menedékkérőkként azonosította a három férfit az elfogásukról elsőként beszámoló Die Welt című német lap is a hírportálján közölt cikkében, kiemelve, hogy kedden kora hajnalban három menekültszálláson is házkutatást tartott a szövetségi rendőrség terrorelhárító alakulatának (GSG9) egyik egysége a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) munkatársaival.
A szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint a Schleswig-Holstein tartományban tartott razziában több mint 200 rendőr vett részt.
A nyomozás során eddig nem tártak fel “konkrét megbízásra vagy utasításra” vonatkozó adatokat.
A BKA-hoz eddig több mint 400 információ jutott el arról, hogy terrorgyanús emberek lehetnek a menedékkérők között. Az értesülések többsége nem bizonyult megalapozottnak, nyomozást bő 60 esetben indítottak.
(MTI)