A román média pénteken arról számolt be, hogy már a hajnaliórákban a nagylaki határátkelőnél hosszú járműsorok alakultak ki. A román határrendőrség közleménye szerint ennek oka a szigorított határellenőrzés bevezetése, amelyet ideiglenes jelleggel alkalmaznak. A közleményből nem derül ki, hogy mennyi ideig tart a szigorított ellenőrzés. Ennek célja, hogy megelőzzék olyan emberek határátlépését, akik háborús övezetből érkezhetnek, és esetleges tevékenységük a biztonságot fenyegetheti.
Közölték, hogy a szigorított ellenőrzést belépésnél és kilépésnél egyaránt alkalmazzák. Hozzátették: a határátlépés hatékonysága és civilizált jellegének megőrzése érdekében a határrendőrség megnövelte az iratok ellenőrzését végző személyzet létszámát. Emellett megnövelték a határátlépés lebonyolítására használt sávok számát is – olvasható a közleményben.
A Mediafax hírügynökségnek egyes járművezetők elmondták, hogy három órát is vártak, amíg beléphettek Magyarországra, és beszámoltak arról, hogy irataikat az ellenőrzésük után a határrendőrök beszkennelték.
(MTI)