Lehmann Viktor, a párt csepeli elnöke a tervezett logisztikai központ helyszínén – ahol már folyik az építkezés – szerdán sajtótájékoztatón elmondta: a Metrans Konténer Kft. logisztikai telephelyének létesítését Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be. Elmondta, a céget 2013 októberében jegyezték be, tulajdonosa szlovák, a cég alapítása óta 0 forint árbevételt ért el és december végéig egy embert foglalkoztatott.
Hozzátette, a társaság 2015 januárjában vette meg a csepeli telket, a csepel.hu oldalra feltöltött biztonságijelentés-kivonat alapján szállítókonténerek fuvarozása, tárolása, a szállításból ideiglenesen kivett konténerek felnyitása és azok tárolása történik majd a telephelyen.
A kivonat szerint akár 22-25 ezer kilogramm veszélyes anyagot is tárolnának ott – tette hozzá Lehmann Viktor, aki szerint egy esetleg bekövetkező konténersérülés esetén – az anyag tulajdonságaitól függően – toxikus gázfelhővel, tócsatűzzel, csatorna- és talajszennyezéssel kell számolni.
A politikus kitért arra, a telephely csaknem egy kilométer hosszan húzódik a Duna mentén, ráadásul a terület egynegyede “belóg” a Fővárosi Vízművek ivóvízbázis-védő területébe, miközben ott egyáltalán nem lehetne veszélyes vagy radioaktív anyagot kezelni. A telephelytől 600 méterre található kórház, 350 méterre szakközépiskola, annak közvetlen szomszédságában pedig laképületek vannak – jelezte.
Kijelentette: a Jobbik csepeli szervezete mindent megtesz annak érdekében, hogy a beruházást megállítsa az emberek egészségének védelmében.
Kepli Lajos, a párt országgyűlési képviselője arról beszélt, a beruházás jól mutatja, hogy a pénz, a tőke, a beruházói érdek sokszor fontosabb a környezeti és lakossági érdekeknél. Azt mondta, “sokatmondó”, hogy a külgazdasági és külügyminiszter jelentette be a beruházást, és “a beruházó cég fő tevékenysége alatt külügyek szerepelnek”, logisztikában, veszélyes anyagok kezelésében, tárolásában azonban nem rendelkeznek tapasztalattal.
Sorra szűnnek meg vagy jelentéktelenednek el a környezetvédelem érdekében fellépő hivatalok, szervezetek, amelyek körültekintőbben járnának el például az ilyen létesítmények engedélyezésénél – rótta fel.
Mint mondta, fontosnak tartják a munkahelyteremtést – a cég 200 munkahelyet teremtene a logisztikai bázissal -, de ezt nem veszélyesanyag-tárolókkal és -kezelőkkel akarják megvalósítani.
Azzal kapcsolatban, hogy a telephelyen a beruházó tájékoztatása szerint is bármilyen veszélyes anyag előfordulhat, Kepli Lajos jelezte: “nincs olyan haváriaterv, ami jó minden veszélyes anyagra”, ezért nem lehet megfelelően felkészülni egy természeti katasztrófa vagy emberi mulasztás okozta balesetre.
Szólt arról is, megtámadják a jogerős engedélyeket a vízbázis érintettségére hivatkozva, és a jogi út mellett a lakosság támogatásával akadályozzák meg a beruházás megvalósulását. Jelezte: pénteken közmeghallgatás lesz az ügyben a városházán.
(MTI)