Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), a cívisváros kulturális alpolgármestere a Tisza-tavon, egy hajón tartott tájékoztatón elmondta: a Debrecen és Tiszafüred között júniusban megkötött együttműködési megállapodás első eredményeként vonul fel a Szent Koronát ábrázoló virágkocsi pénteken a Tiszafüredi Halas Napokon.
A két város kapcsolata a jövőben a kultúrára, a turisztikára és a gazdaságra is kiterjed – jegyezte meg.
Ujvári Imre (Fidesz-KDNP), Tiszafüred polgármestere hozzátette: az általuk készíttetett virágkocsi – amely augusztus 20-án ott lesz a debreceni virágkarneválon is – a tiszafüredi hagyományos halászatot jeleníti meg.
A Tiszafüredi Halas Napok a város és a Tisza-tó legjelentősebb fesztiválja, a háromnapos találkozóra mintegy 30 ezer embert várnak – tette hozzá.
Ujvári Imre beszámolt arról is, hogy a Tisza-tó partján kerékpárcentrumot alakítanak ki, és hamarosan megkezdődik a Tiszafüredet Hortobággyal összekötő kerékpárút építése.
Komolay Szabolcs ezzel összefüggésben megjegyezte: Debrecen fejlesztési programjában szerepel a város és a Hortobágy közötti kerékpárút megépítése, amivel közvetlen kérékpárút-összeköttetés lesz majd Debrecen és a Tisza-tó között.
Bódor Edit, a debreceni Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője elmondta: a virágkarnevál nyitókocsiját, a Szent Koronát az elmúlt években Balatonfüreden, Pécsett, Kecskeméten, Gyulán, Cegléden és Egerben is bemutatták egy-egy helyi fesztiválon.
Vargáné Balogh Irén (Fidesz-KDNP), Tiszafüred alpolgármestere a Tisza-tavi tájékoztatón kiemelte: a 127 négyzetkilométeres tó Magyarország egyik legkedveltebb hagyományos horgászhelye, ahol vadregényes víziutak várják a hazai és a külföldi horgászokat.
A pénteken kezdődő halas napokon a gasztronómiai programok és a két virágkocsi mellett művészeti csoportok bemutatóival és koncertekkel várják az érdeklődőket.
A két kocsit Pikó Sándor képzőművész és Szabó Erzsébet virágdesigner tervei alapján készítették el többnyire a Tisza-tó környékéről származó növények, egyebek mellett nád, sás és száraz virágok felhasználásával.
(MTI)