A baleset feltárásával megbízott szakértő szerint annyira szétroncsolódott a Duna-Majna-Rajna csatornán Erlangennél híd alá szorult szállodahajó állítható magasságú vezetőállása, hogy már nem lehet megállapítani, hogy meghibásodás vagy emberi mulasztás okozta-e a katasztrófát – mondta az erlangeni városvezetés szóvivője német hírportálok keddi beszámolója szerint.
A vezetőállást mozgató berendezést teljesen szétrombolta az ütközés, ezért valószínűleg örökre homályban marad, hogy miért nem sikerült behúzni a kabint azelőtt, hogy a hajó a vasúti hídhoz ért.
Az áldozatok a hajó legénységéhez tartoztak, egyikük 33, a másik 49 éves férfi volt. A kabinroncsba szorulva haltak meg.
A Budapestre tartó szállodahajón 181 utas és 49 fős legénység tartózkodott. A baleset vasárnap hajnali fél kettő körül történt az Erlangen Frauenaurach nevű városrészénél álló hídnál.
Az utasok az ütközés után még négy órán át a hajó fedélzetén voltak, kimentésük reggel hatkor kezdődött. Mintegy kétszáz fős mentőcsoport vesz részt az evakuálásban. A megrongálódott hajót időközben elvontatták, a csatornaszakaszon helyreállt a közlekedés.
(MTI)